Quantcast
Επίδομα ρεύματος: Λίγες ώρες έμειναν για ενίσχυση έως και 480 ευρώ - Πώς ο Ταχυδρομικός Κώδικας καθορίζει το ποσό - enikonomia.gr
share

Επίδομα ρεύματος: Λίγες ώρες έμειναν για ενίσχυση έως και 480 ευρώ – Πώς ο Ταχυδρομικός Κώδικας καθορίζει το ποσό

δημοσιεύτηκε:

Λίγες ώρες απέμειναν για όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν επίδομα ρεύματος έως και 480 ευρώ: Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων -μετά και την παράταση που δόθηκε- λήγει σήμερα και ως τώρα εκείνοι που αιτήθηκαν το επίδομα μόλις και … μετά βίας άγγιξαν τους 460.000. Η ενίσχυση δεν θα καταβληθεί στο «χέρι», αλλά θα «περάσει» με την μορφή έκπτωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου. Η έκπτωση που «κερδίζουν» οι δικαιούχοι εξαρτάται από το πόσο … κρύο κάνει στην περιοχή που διαμένουν. Με άλλα λόγια το ποσό της ενίσχυσης το καθορίζει ο.. Ταχυδρομικός Κώδικας!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η υποβολή της αίτησης μπορεί να γίνει μέχρι και σήμερα στις 23:59, μέσω της εφαρμογής myAADE και συγκεκριμένα της ιστοσελίδας https://aade.gr/mythermansi, από όπου εντάσσονται στο Μητρώο Δικαιούχων της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν πάντως ελάχιστες πιθανότητες να δοθεί ολιγοήμερη νέα παράταση της προθεσμίας, πιθανότητες όμως που προσεγγίζουν το… μηδέν.

Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

Κατά την υποβολή του αιτήματος οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν, υπεύθυνα, τον αριθμό παροχής που αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία τους -κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος, ενώ η εν λόγω δήλωση δεν δύναται να μεταβληθεί εντός του χρονικού διαστήματος παροχής της έκτακτης ενίσχυσης. Η έκτακτη ενίσχυση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου και χορηγείται σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος εκδίδεται από τον εκάστοτε προμηθευτή. Για τη χορήγησή της αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν στους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του. Τα ποσά που θα εγκριθούν, πάντως, δεν θα μπουν σε τραπεζικό λογαριασμό και ο λόγος που οι δικαιούχοι της ενίσχυσης για το ρεύμα δεν θα δουν τα χρήματα στην … φυσική τους μορφή, είναι ότι το ποσό που τους αναλογεί θα εμφανιστεί ως έκπτωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα εκείνον που θα καλύπτει το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2024.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος ρεύματος

Ειδικότερα όσον αφορά στους δικαιούχους της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό, χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη είτε μισθώνεται είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν). Για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια: α. Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται:

  • έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • εως000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022. Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ. β. Ακίνητης περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ποιοι και γιατί «κόβονται» αυτόματα από το σύστημα

Ποιοι είναι όμως εκείνοι που ευθύς εξαρχής βλέπουν τις αιτήσεις τους να μην γίνονται αποδεκτές από το σύστημα; Πρωτίστως όσοι δεν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δεν έχουν δικαίωμα στην ενίσχυση και εκείνοι οι οποίοι έχουν αιτηθεί και τους εγκρίθηκε επίδομα θέρμανσης, ενώ μένουν εκτός και αυτοί που υποβάλλουν και δεύτερη αίτηση για μία παροχή ή έναν Α.Φ.Μ., που ήδη έχει «εγκριθεί» επίδομα. Συγκεκριμένα, το επίδομα ρεύματος δεν χορηγείται σε όσους είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Επίσης, δεν είναι αποδεκτή η αίτηση για αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τον οποίο έχει εγκριθεί επίδομα θέρμανσης, που αφορά στη χειμερινή περίοδο 2023-2024, από άλλες πηγές (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.). Ακόμη, δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο Α.Φ.Μ. Εκτός ενίσχυσης μένουν φυσικά και όσοι δεν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.