Quantcast
Επίδομα τέκνων: Πώς να διεκδικήσετε την «υπέρ-δόση» - Αυτοί θα πάρουν το «φουσκωμένο» επίδομα - enikonomia.gr
share

Επίδομα τέκνων: Πώς να διεκδικήσετε την «υπέρ-δόση» – Αυτοί θα πάρουν το «φουσκωμένο» επίδομα

δημοσιεύτηκε:

Ενεργή είναι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα τέκνων Α21 και αρκετές οικογένειες μπορούν ακόμη και τώρα να διεκδικήσουν «φουσκωμένα» ποσά για την επόμενη πληρωμή. Όσοι υποβάλλουν τώρα αίτηση θα λάβουν τεσσερισήμισι δόσεις του επιδόματος, καθώς θα λάβουν και έκτακτη ενίσχυση, πέρα από τις τακτικές δόσεις που τους αναλογούν. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 Επίδομα Παιδιού είναι ανοιχτή προκειμένου οι δικαιούχοι του επιδόματος να υποβάλλουν την αίτησή τους.

 Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η αίτηση υποβάλλεται στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021.

Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Έως την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020.

Μετά την ημερομηνία λήξης υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης – δηλαδή μετά τις 30 Ιουνίου- θα λαμβάνονται υπόψη μόνον τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021.

Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Όσοι λοιπόν υποβάλλουν αιτήσεις τώρα θα πληρωθούν τα ποσά που τους αναλογούν τέλος Ιουλίου. Εντούτοις το επίδομα που θα λάβουν θα είναι «ενισχυμένο» καθώς θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τόσο την α’, την β’ και την γ’ δόση του επιδόματος, όσο και την λεγόμενη επιταγή «ακρίβειας». Πρόκειται για μια έκτακτη ενίσχυση που αντιστοιχεί σε μιάμιση μηνιαία δόση του επιδόματος!

επίδομα

Η έκτακτη ενίσχυση ή… «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί στους δικαιούχους του Α21, είναι ποσό ίσο με  μιάμιση μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα.

Έτσι τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους ως έκτακτη ενίσχυση ξεκινούν από 42 ευρώ και φτάνουν έως 105 ευρώ, εάν έχουν 1 παιδί και αναλόγως του εισοδήματός τους.

Η «επιταγή ακρίβειας» μπορεί να φτάσει και τα 2.520 ευρώ για οικογένειες με 13 παιδιά και εισόδημα ως 28.500 ευρώ.

Τι θα γίνει με όσους χάσουν τις προθεσμίες

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως, όσοι χάσουν τις προθεσμίες, τις ημερομηνίες δηλαδή που ανοίγει η πλατφόρμα και δεν προλάβουν να κάνουν την απαιτούμενη αίτηση, μπορούν να την υποβάλλουν σε επόμενη χρονική περίοδο, όταν η πλατφόρμα ανοίξει εκ νέου. Ακόμη και τότε θα λάβουν μαζί με τις αναδρομικές δόσεις και την έκτακτη ενίσχυση.

Μάλιστα, οποιοδήποτε διάστημα έως και τον Ιανουάριο του 2023 κάνουν αίτηση για επίδομα τέκνων Α21 «κατοχυρώνουν » και την έκτακτη ενίσχυση. Μόνον που όπως είναι λογικό θα τους καταβληθεί σε επόμενη φάση μαζί με την τακτική πληρωμή τους.

Τι να προσέξετε κατά την αίτηση

Ο ΟΠΕΚΑ θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες στη διαδικασία συμπλήρωσης σωστά της αίτησή τους, θεώρησε χρήσιμο να αναδείξει τέσσερις βασικές ερωταπαντήσεις.

  1. Στην προσυμπληρωμένη αίτηση Α21 το παιδί μου εμφανίζεται χωρίς όνομα (θήλυ ή άρρεν) και η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να προσθέσω το όνομα. Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση που το όνομα του παιδιού έχει καταχωρηθεί ήδη στον ΑΜΚΑ πρέπει να  ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά  νέα. Αν το παιδί εξακολουθεί να εμφανίζεται χωρίς όνομα και μετά την ακύρωση της αίτησης  πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια να ακυρώσετε πάλι την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά  νέα.

  1. Δεν αναγνωρίζονται προστατευόμενα μέλη, επειδή δεν ταυτοποιούνται τα επώνυμα των τέκνων με τον ΑΜΚΑ τους. Τι πρέπει να κάνω;

Σας εφιστούμε την προσοχή πως όταν γίνεται προσθήκη τέκνου καταχωρείται μόνον το επώνυμο του παιδιού (όχι το όνομά του) και ο ΑΜΚΑ του. Αν το πρόβλημα ταυτοποίησης παραμένει, οι δικαιούχοι πρέπει να ελέγξουν τα πλήρη στοιχεία του εξαρτώμενου τέκνου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΑΜΚΑ www.amka.gr ή/και να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ ώστε να διορθώσουν τυχόν αστοχίες στο ηλεκτρονικό μητρώο ΑΜΚΑ. Πιθανότατα έχει γραφτεί στην πλατφόρμα με διαφορετικό τρόπο το επώνυμο δίπλα στον ΑΜΚΑ, σε σχέση με το πώς έχει  καταχωρhθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, πρέπει να ακυρωθεί η αίτηση Α21 και να υποβληθεί οριστικά νέα αίτηση, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

επίδομα παιδιού

  1. Από την εφαρμογή ζητείται ΑΦΜ παιδιού, ενώ δεν με αφήνει να τον εισάγω και με παραπέμπει στα ΚΕΠ. Τι πρέπει να κάνω;

Για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2004 και μετά, δεν ζητείται ο ΑΦΜ. Εντούτοις, για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2003 και πριν, ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός. Αν αυτός ο ΑΦΜ δεν έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με τον αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνει ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ μέσω της αίτησης Α21. Στη συνέχεια, η αποθηκευμένη αίτηση Α21 πρέπει να ακυρωθεί και να υποβληθεί οριστικά νέα, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι ο ΑΦΜ του παιδιού έχει ήδη καταχωρηθεί στον ΑΜΚΑ, απλά ακυρώστε την αίτηση Α21 και υποβάλετε οριστικά νέα.

  1. Ενώ ο ΑΦΜ του παιδιού μου έχει καταχωρηθεί από σήμερα στο μητρώο του ΑΜΚΑ, η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί ακόμη και αναφέρεται στο σύστημα ως επισήμανση. Πρέπει να κάνω κάτι άλλο;

Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ με τον ΑΦΜ είναι άμεση. Ακυρώστε την αίτηση και υποβάλετε οριστικά μια νέα, ώστε να αντληθεί εκ νέου ο ΑΦΜ από τον ΑΜΚΑ του παιδιού σας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.