Quantcast
Επίδομα θέρμανσης 2022-2023: Για ποιους διπλασιάζεται το ποσό στην προτελευταία πληρωμή - Ερωτήσεις και απαντήσεις - enikonomia.gr
share

Επίδομα θέρμανσης 2022-2023: Για ποιους διπλασιάζεται το ποσό στην προτελευταία πληρωμή – Ερωτήσεις και απαντήσεις

δημοσιεύτηκε:

Έως την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η προτελευταία πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2022-2023 το οποίο θα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Η πληρωμή αυτή θα αφορά τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 με την προϋπόθεση όμως να έχουν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Και η τελευταία πληρωμή του επιδόματος για την περίοδο 2022-2023 θα γίνει στις 28 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 με την προϋπόθεση όμως να έχουν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία έως και τις 15 Απριλίου 2023.  Σημειώνεται δε πως για να λάβουν οι δικαιούχοι ολόκληρο το επίδομα θα πρέπει η αξία της αγοράς πετρελαίου να είναι διπλάσια της επιδότησης και το στο τιμολόγιο της αγοράς  θα πρέπει να αναγράφεται το ΑΦΜ του αιτούντος επιδόματος και όχι κάποιου άλλου.

Οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται πως φέτος δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι τα φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  • ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  • ή βιομάζα (πέλετ)
  • ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα πάρουν έως και 1.600 ευρώ και ποιοι έως 800 ευρώ

Από 100 ευρώ έως και 800 ευρώ κυμαίνονται τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται στα 1.000 ευρώ για τους κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο όπως στη Φλώρινα, στη  Κοζάνη, στο Καρπενήσι κ.α.

Έως και 1.600 ευρώ

Ενώ για νέους δικαιούχους και όσους εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται μέχρι και 1.600 ευρώ.

Ποιοι μένουν εκτός

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

  •  Τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που  δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
  •  Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής που υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.
  • Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.
  • Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

Οδηγός της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ ένας χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Αναλυτικά:

1.Μέσω της εφαρμογής ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ για ποια είδη καυσίμων θέρμανσης πρέπει να καταχωρίσω αποδείξεις;

Για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχρέωση καταχώρισης των παραστατικών στην Υπηρεσία μας, έχει ο διακινητής πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), στο πληροφοριακό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Η εκπρόθεσμη καταχώριση, μετά το πέρας των 14 ημερών από την ημερομηνία αγοράς, επιφέρει πρόστιμο στο μέλος ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ..

2.Τι θα πρέπει να κάνω ώστε να διασταυρωθεί η απόδειξη αγοράς όταν το είδος του καυσίμου θέρμανσης είναι κάποιο από τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης;

Θα πρέπει απλά να καταχωρίσετε στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές σας. Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι:

  •  ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων
  • το ποσό/αξία της συναλλαγής
  • ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης
  • η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρούνται, επιπρόσθετα των ανωτέρω και τα εξής:

  •  ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή
    της αίτησης απόδειξη εξόφλησης)
  •  ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
  •  το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο. Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

3.Κατά τη χρονική περίοδο θέρμανσης 2022- 2023, έχω προμηθευτεί περισσότερα του ενός είδη καυσίμων. Μπορώ να υποβάλλω πολλαπλές αιτήσεις, μία για κάθε είδος
καυσίμου;

Όχι. Σύμφωνα με την απόφαση, κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης και επίσης η κάθε νέα αίτηση ακυρώνει την προηγούμενη.

4.Τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας μου επηρεάζουν το ποσό του επιδόματος;
Όχι

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.