Quantcast
Επίδομα θέρμανσης έως 1.000 ευρώ: Πότε έρχεται νέος γύρος πληρωμών - Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Επίδομα θέρμανσης έως 1.000 ευρώ: Πότε έρχεται νέος γύρος πληρωμών – Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέα καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ύψους έως και 1.000 ευρώ από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στους δικαιούχους. Πρόκειται για τη δεύτερη δόση του επιδόματος της περιόδου 2023 -2023 η οποία θα δοθεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που έχουν τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου και έχουν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται δε πως το ποσό του επιδόματος που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα κυμαίνεται μεταξύ 100 ευρώ και 800 ευρώ. Το ανώτατο ποσό αυξάνεται μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ για οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Για τον υπολογισμό του επιδόματος λαμβάνονται υπόψη οι λεγόμενες βαθμοημέρες, που έχουν να κάνουν με δείκτες ψύχους και απαιτήσεων κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανση ενός κτιρίου.

Υπενθυμίζεται δε πως το εν λόγω επίδομα αφορά αγορές που έχουν γίνει σε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων έως και την 31η Μαρτίου 2024. Κατ ’εξαίρεση για τα καυσόξυλα οι αγορές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024. Σημειώνεται ότι κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.

Τα κριτήρια χορήγησης του

Διευκρινίζεται πως οι πολίτες για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια και τα περιουσιακά:

Εισοδήματα 

  • Μέχρι και 16.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα  για ένα  μονομελές νοικοκυριό  και 24.000 ευρώ για  ένα ζευγάρι και συν 5.000 ευρώ είναι για κάθε παιδί.
  • Στις 29.000 ευρώ είναι το όριο για τη  μονογονεϊκή οικογένεια. Και επιπλέον 5.000 ευρώ θα είναι για κάθε παιδί μετά το πρώτο.
  • Για πρώτη φορά φέτος έχει τεθεί ως κριτήριο τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του νοικοκυριού από επιχειρηματική δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ , με σκοπό την καλύτερη στόχευση των δικαιούχων.

Περιουσία 

Δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ η αξία της ακίνητης περιουσίας (όπως υπολογίζεται για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ) για τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.