Quantcast
Επίδομα θέρμανσης: Έως αύριο η υποβολή αιτήσεων - Τα SOS της τελευταίας στιγμής - enikonomia.gr
share

Επίδομα θέρμανσης: Έως αύριο η υποβολή αιτήσεων – Τα SOS της τελευταίας στιγμής

δημοσιεύτηκε:

Έως αύριο, Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, “MyΘέρμανση” για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2022/2023.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης φέτος είναι τα φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  • ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  • ή βιομάζα (πέλετ)
  • ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Σημείωση: Εάν ο δικαιούχος του επιδόματος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν θα λάβει προκαταβολή του επιδόματος 

1. Οι αιτήσεις

Α. Ποια στοιχεία αναγράφονται

Υπενθυμίζεται δε πως στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα  παρακάτω στοιχεία:

  •  Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • Το ονοματεπώνυμό του,
  • Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, αε) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρού-μενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • Το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Παράλληλα επισημαίνεται πως πριν οριστικοποιηθεί η αίτηση του δικαιούχου  για το επίδομα θα  πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού  του ΙΒΑΝ του .

Β. Πώς θα υποβάλετε αίτηση -βήμα βήμα η διαδικασία

Μόλις εισέλθει ο δικαιούχος στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ  “myΘέρμανση”  θα πρέπει να επιλέξει αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της. Συνεπώς όσοι έχουν δικό τους καυστήρα σε πολυκατοικία, ή διαμένουν σε μονοκατοικία θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

  •  Αρχικά θα πρέπει να επιλέξουν «υποβολή αίτησης» και μετά θα πρέπει να συνδεθούν  με τους προσωπικούς  κωδικούς  του Taxisnet
  • Μετά επιλέγουν  «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
  • Επιλέγουν το είδος του καυσίμου  του καυσίμου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ)
  • Εισάγουν τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Κλικάρουν στην επιλογή «μονοκατοικίας» ή «πολυκατοικίας»
  • Επιλέγουν «ιδιοκτήτης» ή «ένοικος» (και συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
  • Εισάγουν  έγκυρο και ενεργό  αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

2.Επίδομα θέρμανσης

Α. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές

Όπως προβλέπει η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ, η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων. Ειδικότερα, το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται σε 3 δόσεις ως εξής:

  • Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή της παρ. 2 του άρθρου 4 και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.
  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαϊου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Ειδικά για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30ή Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 10η Αυγούστου 2023.

Β.Τα ποσά του επιδόματος

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης, το ελάχιστο ύψος επιδόματος ορίζεται στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ.Ωστόσο το ποσό αυτό προσαυξάνεται  για τους πολίτες που  διαμένουν στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι ενδέχεται να λάβουν επίδομα έως και 1.000 ευρώ.

Πάντως ο  συντελεστής επιδότησης  είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1) στις περιοχές με πολύ κρύο όπως στη Φλώρινα, στη  Κοζάνη και στο Καρπενήσι κ.α..

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Οι κερδισμένοι 

Ωστόσο επίδομα έως και 1.600 ευρώ θα λάβουν οι καινούργιοι δικαιούχοι που θα επιλέξουν για πρώτη φορά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται πως προκαταβολή του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης θα δοθεί μόνο σε αυτούς  που πήραν και πέρσι το επίδομα, καθώς οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν φέτος έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς, όπως είχε γνωστοποιήσει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πού βρίσκεται η τιμή του

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2022 στο 1,35 ευρώ, στις 29 Νοεμβρίου 2022 ανήλθε στο 1.183 ευρώ και στις  6 Δεκεμβρίου  2022 διαμορφώθηκε στο 1.179 ευρώ.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.