Quantcast
Επίδομα θέρμανσης: Η νέα "βίβλος" για τους δικαιούχους - Πού θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης την 1η Νοεμβρίου - enikonomia.gr
share

Επίδομα θέρμανσης: Η νέα “βίβλος” για τους δικαιούχους – Πού θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης την 1η Νοεμβρίου

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζουν φέτος τα δεδομένα για το επίδομα θέρμανσης. Μερικές από τις θετικές αλλαγές που γίνονται είναι μεταξύ άλλων:

  • Στον αριθμό των δικαιούχων: Οι δικαιούχοι του επιδόματος  φέτος είναι περίπου 1,3 εκατ. από 900 χιλιάδες που ήταν πέρυσι. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν διευρυνθεί τα περιουσιακά στοιχεία και έχουν αυξηθεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
  • Το ανώτερο ποσό του επιδόματος: Αυξάνεται κατά 50 ευρώ το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει φέτος ο δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή φέτος ανέρχεται στα 800 ευρώ το ανώτερο ποσό του επιδόματος θέρμανσης από 750 ευρώ που ήταν πέρυσι.
  • Διπλασιάζεται το ποσό για εκείνους που θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης από κάποιο άλλο καύσιμο θέρμανσης:  Διπλασιάζεται φέτος το ποσό για εκείνους που θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης από κάποιο άλλο καύσιμο θέρμανσης (φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα).Επίσης επισημαίνεται πως  για αυτούς θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά κριτήρια. Υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν ίσχυε πέρυσι.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το επίδομα τα εξής:

Α. Τα κριτήρια χορήγησης

Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος φέτος είναι τα εξής:

  • Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο είναι στις 16.000 ευρώ.
  • Το  όριο εισοδήματος  για τον έγγαμο διαμορφώνεται σε 24.000 ευρώ, ωστόσο το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Τα περιουσιακά κριτήρια φέτος είναι τα εξής: 

Για τον άγαμο η αντικειμενική αξία ακινήτου αναμένεται να είναι στις 200.000 ευρώ, ενώ στις 300.000 ευρώ θα είναι αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Στην περίπτωση όμως που κάποιος θελήσει να λάβει το διπλάσιο ποσό, τότε το κριτήριο είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο.

 Β. Οι αιτήσεις  

Το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα  της ΑΑΔΕ ” myΘέρμανση ” για την υποβολή των αιτήσεων του επιδόματος. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Οι περυσινοί δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου 2022 για  να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.
  • Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων στο myθέρμανση λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Γ. Οι πληρωμές 

Το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα έως και στο τέλος του Απριλίου 2023 στους δικαιούχους. Αναλυτικά:

  • Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2022 θα  λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος όσοι έλαβαν και πέρυσι επίδομα και προμηθεύτηκαν πετρέλαιο.
  • Έως  τις 30 Δεκεμβρίου 2022 θα πληρωθούν οι νέοι δικαιούχοι για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2022.
  • Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 θα γίνουν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Τέλος έως τις 28 Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθούν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2023.

Σημειώνεται  ότι οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προσκομίσουν συνολικά παραστατικά αγοράς καυσίμων αξίας διπλάσιας του επιδόματος.

Δ. Τα ποσά 

Το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει φέτος ο δικαιούχος του επιδόματος είναι τα 800 ευρώ και το κατώτερο 100 ευρώ. Επίσης επισημαίνεται πως  όσοι εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται και φθάνει έως 1.600 ευρώ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πού θα φτάσει η τιμή την 1η Νοεμβρίου

Νέες προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έκανε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου σε τηλεοπτική εκπομπή του Open . Όπως είπε, εάν η  τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα μεγάλα αστικά κέντρα  διαμορφώνεται στο 1,37 λεπτά τότε αυτή  θα ανέλθει από την 1η Νοεμβρίου και μετά στα 1,44 λεπτά.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.