Quantcast
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος: Λήγει η προθεσμία - Τι να γνωρίζετε για τις αιτήσεις - enikonomia.gr
share

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος: Λήγει η προθεσμία – Τι να γνωρίζετε για τις αιτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Έως τις 31 Οκτωβρίου 2022 θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος.

Παράλληλα επισημαίνεται πως για για να ενταχθεί στο ΚΟΤ ο καταναλωτής θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αναλυτικά:

1. Η  κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αφορά την κύρια κατοικία.

2. Στο όνομά του ή στο όνομα του/της συζύγου του θα πρέπει να είναι η παροχή ρεύματος.

3. Η κατανάλωση της κύριας κατοικίας του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 kWh ανά 4μηνο και η 4μηνιαία κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα ανώτατα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για την κατηγορία δικαιούχου ΚΟΤ στην οποία ανήκει.

  • Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται κατανάλωση 200 kWh και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος κατανάλωση 100 kWh, μέχρι του συνολικού ορίου των 2.400 kWh ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
  • Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh.
  • Για νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.

4. Να πληροί τις προϋποθέσεις μιας από τις ακόλουθες κατηγορίες καταναλωτών με βάση την εκκαθαρισμένη κατά το προηγούμενο έτος φορολογική του δήλωση.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να  γνωρίζουν τα εξής:

Οι δύο κατηγορίες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου

Υπάρχουν  δύο  κατηγορίες Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η κατηγορία Κ.Ο.Τ.-Α και η κατηγορία Κ.Ο.Τ. Αναλυτικά:

H κατηγορία Κ.Ο.Τ. Α.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), πρώην ΚΕΑ υπάγονται στην κατηγορία Κ.Ο.Τ. Α. Δηλαδή:

  • Δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας του μονοπρόσωπου νοικοκυριού. Ωστόσο αυτή προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
  • Δεν πρέπει να  υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας  (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) του νοικοκυριού.
  • Το συνολικό ύψος εισοδήματος, έως 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα ποσά στον παρακάτω πίνακα:

Η κατηγορία Κ.Ο.Τ. Β

Ωστόσο στη κατηγορία Κ.Ο.Τ. Β υπάγονται όσοι πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:

Το εισοδηματικό όριο για:

  • για μονοπρόσωπο νοικοκυριό είναι 9.000 ευρώ.
  • για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος είναι 13.500 ευρώ.
  • για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη είναι  15.750 ευρώ.
  • για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη είναι 18.000 ευρώ.
  • για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία  ανήλικα μέλη   ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη είναι 24.750 ευρώ.
  • για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη και δύο ενήλικα  και ή τέσσερα ανήλικα μέλη  ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη είναι 24.750 ευρώ.

Επίσης σημειώνεται ότι:

  • Το ποσό των 4.500 ευρώ προστίθεται για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και το ποσό των 2.250 ευρώ για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος. Αυτό ισχύει μέχρι το όριο των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως τον αριθμό μελών  που έχει ένα νοικοκυριό.
  • Έως το ποσό των 120.000 ευρώ θα πρέπει να είναι συνολική φορολογητέα αξία (με βάση τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α.)  η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό του μονοπρόσωπου νοικοκυριού .Ωστόσο αυτή προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως ανώτατο όριο 180.000 ευρώ.
  • Τα μέλη του νοικοκυριού τους δεν θα πρέπει να εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και  δεν  θα πρέπει να δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.
  • Τα εισοδηματικά όρια  αυξάνονται κατά  8.000 ευρώ για ένα  νοικοκυριό που  έχει στη σύνθεσή του  άτομο ή άτομα με αναπηρία  67% και άνω .
  • Τα εισοδηματικά όρια  αυξάνονται κατά  15.000  ευρώ για ένα νοικοκυριό που  έχει στη σύνθεσή του  άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.