Quantcast
Επίδομα θέρμανσης: Νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες - Αναμένονται ανακοινώσεις - enikonomia.gr
share

Επίδομα θέρμανσης: Νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες – Αναμένονται ανακοινώσεις

δημοσιεύτηκε:

Τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την εύρυθμη λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των οποίων αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται η θέσπιση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες αλλά και η χορήγηση του επιδόματος στους καταναλωτές που θα θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα θα παρουσιάσουν αύριο, Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2023  στις 12:00 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η συνέντευξη Τύπου θα διεξαχθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Μεσογείων 119, αμφιθέατρο ΥΠΕΝ – ισόγειο) και σε αυτή θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.

Αναλυτικά:

1.Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες

Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι οι οικογένειες με 4 εξαρτώμενα τέκνα και άνω, ενώ η έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh, ξεπερνώντας  κατά πολύ τις αντίστοιχες εκπτώσεις των άλλων δύο κατηγοριών του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης προβλέπεται ότι για οικογένεια με 4 εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο ετήσιο εισοδηματικό όριο είναι τα 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι τα 70.000 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας.

2. Η χορήγηση του επιδόματος στους καταναλωτές που θα θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα

Στα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους συμπεριλαμβάνεται και η χορήγηση του νέου επιδόματος   στους καταναλωτές που θα θερμάνουν τα σπίτια τους με ρεύμα ανεξαρτήτως τεχνολογίας.

Α. Τα κριτήρια

Παράλληλα επισημαίνεται πως τα κριτήρια τα εισοδηματικά αλλά και τα περιουσιακά για την απονομή του επιδόματος θέρμανσης από ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι τα ίδια με αυτά του επιδόματος για τις άλλες μορφές ενέργειας.

Δηλαδή για να χορηγηθεί το επίδομα με ρεύμα στους πολίτες θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ενός άγαμου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 16.000 ευρώ.
  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα του έγγαμου χωρίς τέκνα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ
  • Το εισόδημα των 24.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες  το ετήσιο εισόδημα  θα  πρέπει να είναι έως 29.000 ευρώ. Το ποσό αυτό  προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία, η αξία δεν πρέπει να ξεπερνά τ τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Β. Τα ποσά 

Το επίδομα θα χορηγηθεί για μέρος της χειμερινής περιόδου 2023-2024 σε φυσικά πρόσωπα που θα δηλώσουν ότι ζεσταίνονται με ηλεκτρική ενέργεια.

Βάση υπολογισμού του επιδόματος είναι τα 350 ευρώ που θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία.
Το ποσό που θα προκύπτει θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο και το τελικό επίδομα θα διαμορφώνεται από 100  ευρώ μέχρι και 800 ευρώ.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.