Quantcast
Επίδομα θέρμανσης και τέλος επιτηδεύματος: Νέες δηλώσεις Σταϊκούρα - enikonomia.gr
share

Επίδομα θέρμανσης και τέλος επιτηδεύματος: Νέες δηλώσεις Σταϊκούρα

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα υπάρξει αύξηση του κονδυλίου και διεύρυνση της περιμέτρου ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια για το φετινό επίδομα θέρμανσης ρωτήθηκε  σήμερα από τον ραδιοφωνικό σταθμό του «Alpha 98.9» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Πριν από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού δεν θα ακούσετε ποτέ τίποτα από εμένα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο την ίδια ώρα επεσήμανε πως «το επίδομα θέρμανσής είναι ένα από τα μέτρα τα οποία αξιολογείται, ώστε να δούμε στον υφιστάμενο ή προσδοκώμενο δημοσιονομικό χώρο εάν μπορεί να υλοποιηθεί και αυτό το μέτρο αυξημένο».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα είναι αυξημένο το επίδομα θέρμανσης ή αν θα αφορά σε περισσότερους δικαιούχους. «Αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μέτρα πρέπει να δούμε πόσο δημοσιονομικό χώρο έχουμε και πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες στην αγορά ενέργειας τους επόμενους μήνες. Ο δημοσιονομικός χώρος θα εξαρτηθεί και από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ που θα γίνουν μεθαύριο», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα έχουμε μια εικόνα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά και από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να δούμε πώς πήγαν τα δημόσια έσοδα, πώς πήγε ο τουρισμός το καλοκαίρι που φαίνεται ότι πήγε πολύ καλύτερα, σύμφωνα με  τις εκτιμήσεις». 

Επίσης μίλησε για τις επιδοτήσεις ρεύματος αλλά και για το Fuel Pass 2. «Υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.  Γιατί ο αρχικός δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε μέσα στην χρονιά, εξαντλήθηκε στις επιδοτήσεις ρεύματος. Ο δεύτερος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε τον Μάιο εξαντλήθηκε στο Fuel  Pass2  και στους αγρότες…  με την επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες», είπε.

Για τις μόνιμες παρεμβάσεις

Είπε επίσης ποιες θα είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση για τους πολίτες.  «Δημιουργείται νέος δημοσιονομικός χώρος το καλοκαίρι τόσο μόνιμος όσο και μη μόνιμος για μέτρα στήριξης, φέτος για 4 μήνες, αλλά και για μόνιμες παρεμβάσεις όπως είναι αυξήσεις στις συντάξεις και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους», σημείωσε και πρόσθεσε πως «αυτά είναι μέτρα που έχει θέσει σε προτεραιότητα η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και φαίνεται ότι δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος με μόνιμα χαρακτηριστικά για να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Γιατί ο δημοσιονομικός χώρος μπορεί να δημιουργείται επειδή η οικονομία μπορεί να πάει καλύτερα. Άρα αυτό είναι μόνιμος δημοσιονομικός χώρος, μπορεί να δημιουργείται γιατί μπορεί να έχουμε αυξημένα έσοδα ΦΠΑ επειδή υπάρχει ο πληθωρισμός …. αυτά είναι μη μόνιμα μέτρα. Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή: Πόσο είναι ο δημοσιονομικός χώρος;

Και μετά υπάρχει ένα δεύτερο στοιχείο: Ποια θα είναι η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου;  Άρα και του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες. Όσο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο θα έχουμε  θα πρέπει να ενισχύσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να καλύψουμε το ποσοστό που ήδη έχουμε πει, γύρω στο 90%, με 94%, 85%», ωστόσο «περιορίζονται οι δυνατότητες για άλλα μέτρα. Για να μπορέσω να τοποθετηθώ για αυτό  πρέπει να έχω μια σαφέστερη εικόνα ποιες θα είναι οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στο πεδίο της ενέργειας, για να δούμε τι περιθώρια έχουμε μετά. Αυτό που μπορώ να σας πω όμως με ασφάλεια είναι ότι πριν από κάποιους μήνες η εκτίμηση μας ήταν ότι η βοήθεια φέτος προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν 8,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων ένα ποσοστό θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα μπορώ να σας πω ότι αυτή η βοήθεια υπερβαίνει σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ». Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι ένα τμήμα θα προέλθει από τον προϋπολογισμό και το μεγαλύτερο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον μηχανισμό που φτιάξαμε το καλοκαίρι για το δεύτερο εξάμηνο του  2022.

Για το Fuel Pass 3

Στην ερώτηση εάν απομακρύνεται το ενδεχόμενο για μια τρίτη επιδότηση καυσίμων απέφυγε να απαντήσει επί τούτου. «Θα μου επιτρέψετε να μην μπω σε αξιολόγηση του κάθε μέτρου», είπε.  «Είμαστε εδώ ως πολιτεία για να βοηθήσουμε ως πολιτεία και πάλι. Δημιουργήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο. Προφανώς αυτός δημιουργείται και από την κοινωνία. Γιατί όταν η κοινωνία είναι συνεπής στις φορολογικές υποχρεώσεις, όπως φαίνεται  βοηθάει την πολιτεία να επιστρέψει μέρισμα στους πολίτες σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Άρα η πρώτη παραδοχή είναι αυτή. Δεύτερη παραδοχή είναι ότι η βοήθεια αυτή εκτιμάται ότι θα είναι πολύ υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις». 

Ωστόσο απέφυγε να αναφέρει εάν στα μόνιμα μέτρα στήριξης  που θα εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για τους πολίτες θα είναι μειώσεις σε συντελεστές ΦΠΑ  ή φόρο εισοδήματος  ή και τεκμήρια.  «Πρώτα μετράμε, πρώτα είμαστε πολύ προσεκτικοί σε τι διαθέτουμε και  στη συνέχεια προχωράμε στις οποιασδήποτε  επιλογές (των μέτρων στήριξης)», τόνισε, επαναλαμβάνοντας  ότι  «Δεν υπάρχει απεριόριστος  δημοσιονομικός χώρος, υπάρχει περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος και υψηλή αβεβαιότητα».

 Για το τέλος επιτηδεύματος

Σχετικά με το εάν θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος ή εάν θα μειωθεί είπε πως «Δεν είναι μεγάλη η χρονική απόσταση για να ακούσετε τις σχετικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.  Ο δικός μου ρόλος είναι να θέσω το πλαίσιο. Να θέσω το πλαίσιο ώστε να έχετε μια εικόνα των δεδομένων που έχουμε και των εκτιμήσεων που κάνουμε  πρώτον. Δεύτερον να υποστηρίξω ότι δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος  άρα οι πολίτες μπορούν να προσδοκούν επιπλέον βοήθεια ».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.