Quantcast
Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Θα επεκταθεί και τον Απρίλιο; Δηλώσεις για τα νέα τιμολόγια - enikonomia.gr
share

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Θα επεκταθεί και τον Απρίλιο; Δηλώσεις για τα νέα τιμολόγια

δημοσιεύτηκε:

Δεν αποκλείεται το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα να παραταθεί και πέραν του Μαρτίου. Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου ρωτήθηκε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ τι ενέργειες θα γίνουν εάν τον Απρίλιο έχει κρύο για τους κατοίκους των περιοχών της  Βόρειας Ελλάδας που θα ζεσταίνονται με ρεύμα.

«Εμείς δεσμευόμαστε σήμερα. Γιατί αυτά τα κονδύλια διαθέτουμε τώρα, τα 120 εκατ .ευρώ. Αυτό θα είναι για το πρώτο τρίμηνο. Και εδώ είμαστε να δούμε σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο  Οικονομικών εάν αυτό το  μέτρο μπορεί να επεκταθεί».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εκ νέου εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. «Δεν έχω αυτή την εξουσιοδότηση να σας το απαντήσω σήμερα. Διότι τα μέτρα που έχουμε σχεδιάσει μέχρι σήμερα αφορούν στο διάστημα από Ιανουάριο ως Μάρτιο που είναι το ίδιο χρονικό διάστημα που ισχύει και για τα υπόλοιπα», απάντησε και είπε μεταξύ άλλων πως  «τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού δεν παίζουν κανένα ρόλο στην επιδότηση».

Για τους πολίτες που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια

«Πάμε λοιπόν στην έκτακτη ενίσχυση γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά, που είναι όμως ένα ένα βάρος στον λογαριασμό του ρεύματος για αυτή την κατηγορία, που είναι περίπου 1,2 εκατομμύριο συμπολίτες μας,. Δίνουμε τη δυνατότητα να μπουν στην πλατφόρμα mythermansi από 1η του μηνός, να κάνουν την αίτηση τους. Εκεί θα προκύψει λοιπόν το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης, το οποίο είναι από 45 ευρώ το μικρότερο έως 480 το μεγαλύτερο, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με τις βαθμό – ημέρες. Δηλαδή κάποιος που ζει κάπου σε μια περιοχή της Ελλάδας που κάνει πολύ κρύο και χρησιμοποιεί προφανώς πολύ παραπάνω ρεύμα από εμάς που είμαστε εδώ στην Αθήνα, θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο και αυτό το ποσό θα το δει και πάλι – αυτή είναι η διαφοροποίηση με το γνωστό επίδομα θέρμανσης που λαμβάνει κανείς πετρελαίου, φυσικού αερίου- θα το δει πάνω στον λογαριασμό του ρεύματος» είπε μεταξύ άλλων.

Και συνέχισε λέγοντας πως το μέτρο αυτό αφορά 1,3 εκατ πολίτες και πως αυτοί υπολογίζονται με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα.  «Ανά ταχυδρομικό κώδικα και ανά οικισμό  οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές.  Οπότε το ποσοστό της επιδότησης είναι εντελώς διαφορετικό. Αυτή είναι η κλίμακα θα το δουν στους λογαριασμούς του ρεύματος και αυτή η ενίσχυση θα ισχύει για 3 μήνες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο»  είπε.

Για τις αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

Επίσης μίλησε και για τις αλλαγές που θα γίνουν από το 2024 στα τιμολόγια ρεύματος. Όπως είπε «η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχαμε ένα ειδικό καθεστώς το οποίο πλέον σταματάει στις 31/12. Άρα πρέπει όλοι μας να μεταπέσουμε από 1η του μηνός σε κάτι καινούργιο. Οι προμηθευτές έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν τους καταναλωτές. Και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ο καθένας μας πλέον να ξέρει ένα βασικό πράγμα: ποια είναι η τιμή της κιλοβατώρας που καταναλώνει στο σπίτι του. Προς αυτό τον σκοπό λοιπόν και προκειμένου να υπάρχει μια διαφάνεια και να καταλαβαίνουμε ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο τιμολογούμαστε, ζητήσαμε από τους προμηθευτές να έχουν μια σήμανση και μια διαφοροποίηση λίγο στα χρώματα. Να το πω απλά, ας πούμε αν υπάρχει ένα μπλε τιμολόγιο, το μπλε τιμολόγιο είναι το εντελώς σταθερό. Δηλαδή εγώ για έναν χρόνο δεν θέλω να έχω το άγχος κάθε μήνα ποια είναι η τιμή, αν άλλαξε κάτι διεθνώς, αν άλλαξε η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου, οπότε ξέρω ότι έχω για δώδεκα μήνες μία τιμή, αυτή είναι, που βεβαίως να πω ότι στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να είναι ενδεχομένως λίγο πιο υψηλή, γιατί καταλαβαίνετε ότι και ο προμηθευτής για να παρέχει μια σταθερότητα για 12 μήνες θα πρέπει λίγο αυτή την επισφάλεια να την ρίξει λίγο στον λογαριασμό».

Τέλος αναφέρθηκε και στο  πράσινο τιμολόγιο. «Εσείς έχετε το δικαίωμα, αν θέλετε να το ψάξετε, να επιλέξετε ό,τι σας προσφέρει σήμερα η αγορά και ο ανταγωνισμός. Αν δεν το κάνετε λοιπόν, θα μεταπέσετε αυτόματα από 1η του μηνός σε αυτό το ειδικό τιμολόγιο που θέσπισε η πολιτεία (το πράσινο), αυτό το ειδικό τιμολόγιο για όποιον δε θέλει να διαλέξει κάτι άλλο λοιπόν, πέφτει εκεί. Και ποια είναι η ωφέλεια αυτής της μετάπτωσης; Είναι ότι εμείς έχουμε ζητήσει κάθε 1η του μήνα όλοι οι προμηθευτές να δηλώνουν μία τιμή και μόνο καθαρή, ευδιάκριτη, να μπορεί να καταλαβαίνει ο κόσμος ότι γι’ αυτό το μήνα θα τιμολογούνται τόσο και μάλιστα ζητήσαμε από όλους τους προμηθευτές αυτή τη μία τιμή. Γιατί το πρόβλημα σήμερα είναι ότι κανένας δεν μπορεί να διαβάσει εύκολα έναν λογαριασμό  ρεύματος γιατί είναι διάφορες μπερδεμένες τιμές. Μία λοιπόν ξεκάθαρη τιμή. Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να μπαίνει σε μία ειδική πλατφόρμα που είναι ένα εργαλείο σύγκρισης τιμών και να βλέπει από το νούμερο 1 μέχρι το νούμερο 15 όλους τους προμηθευτές πόσο χρεώνουν. Αυτό θα ευνοήσει πάρα πολύ τον ανταγωνισμό και θα ρίξει και τις τιμές», είπε η κ. Σδούκου.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.