Quantcast
Επίδομα θέρμανσης: Τα SOS της τελευταίας στιγμής λίγο πριν κλείσει η πλατφόρμα και τα προβλήματα που έχουν προκύψει - enikonomia.gr
share

Επίδομα θέρμανσης: Τα SOS της τελευταίας στιγμής λίγο πριν κλείσει η πλατφόρμα και τα προβλήματα που έχουν προκύψει

δημοσιεύτηκε:

Έως αύριο, Παρασκευή, 13 Παρασκευή μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ”  MyΘέρμανση” με τους κωδικούς taxisnet για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2022-2023.

Παράλληλα επισημαίνεται πως όταν εισέρχεται ο πολίτης στην πλατφόρμα θα πρέπει να επιλέξει αν θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Στην κάθε αίτηση πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • η ένδειξη ότι πρόκειται για πολυκατοικία,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας,
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου),
  • ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Στην περίπτωση ενοικιαστή σε πολυκατοικία, αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους διαχειριστές των πολυκατοικιών.

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

  • τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
  • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
  • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρι- κού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων θα πρέπει να προβούν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.

Επισημαίνεται πως εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιος θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κοινόχρηστη παροχή ρεύματος στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιανού ο αριθμός παροχής ρεύματος (συνήθως του διαχειριστή/εκπροσώπου) θα «παίξει» τον ρόλο της κοινόχρηστης παροχής ώστε να δηλωθεί στο προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.

Στην περίπτωση αυτόνομης θέρμανσης:

Για όλα τα καύσιμα, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, υποβάλλεται ακόμη ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων ή κατανάλωσης θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και η επωνυμία της επιχείρησης πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης ή της θερμικής ενέργειας.

Στην περίπτωση κεντρικής θέρμανσης με πληρωμή μέσω κοινοχρήστων:

Οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Ποιοι χάνουν το επίδομα και γιατί

Ωστόσο αρκετοί είναι οι δικαιούχοι που χάνουν το επίδομα. Για το θέμα αυτό μίλησε πρόσφατα στο Mega o φοροτεχνικός, Ηλίας Χατζηγεωργίου στο MEGA. Όπως είπε σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, μερικά από τα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι ότι πολλοί  δικαιούχοι έχουν βάλει λάθος IBAN στην αίτηση τους  ή έχουν κάνει λάθος με τον Αριθμό Παροχής Ρεύματος  με αποτέλεσμα να μένουν εκτός καθώς δεν μπορούν να γίνουν απαιτούμενες διορθώσεις έως την ημερομηνία αυτή για να λάβουν το επίδομα.

Τι πρέπει να προσέξετε για να λάβετε ολόκληρο το επίδομα θέρμανσης

Την ίδια ώρα ο κ. Χατζηγεωργίου έδωσε πρόσφατα ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για να μπορούν να λάβουν ολόκληρο το επίδομα θέρμανσης. Αναλυτικά:

  • Για να λάβουν οι πολίτες ολόκληρο το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να έχουν αγοράσει σε διπλάσια τιμή το πετρέλαιο ή οποιασδήποτε άλλη πηγή έχουν επιλέξει για να επιδοτηθούν. Εάν  δεν αγοράσουν οι πολίτες το πετρέλαιο στο διπλάσιο ποσό τότε το επίδομα περιορίζεται στο μισό του ποσού που έχουν αγοράσει. Συνεπώς οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν βάλει πετρέλαιο για να λάβουν ολόκληρο το επίδομα.
  • Και αντίστοιχα στο τιμολόγιο αγοράς θα πρέπει να φαίνεται ο ΑΦΜ του αιτούμενου ή ο ΑΦΜ του διαχειριστή της πολυκατοικίας εάν υπάρχει.

Οι ημερομηνίες για την πληρωμή του επιδόματος και τα ποσά

Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί στους δικαιούχους τις παρακάτω ημερομηνίες:

  • Έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 θα γίνει η μια πληρωμή. Αυτή θα αφορά τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023.
  • Και η επόμενη πληρωμή θα γίνει στις 28 Απριλίου. Αυτή θα αφορά το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι κυμαίνονται μεταξύ 100 ευρώ και 800 ευρώ. Ωστόσο το ποσό προσαυξάνεται στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ. Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί στη Φλώρινα, την Κοζάνη, την Ευρυτανία κ.ά. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης που έχει καθοριστεί για τον κάθε οικισμό.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.