Quantcast
Επίδομα ύψους 1.437 ευρώ από τη ΔΥΠΑ: Σε τρεις δόσεις η πληρωμή του - Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Επίδομα ύψους 1.437 ευρώ από τη ΔΥΠΑ: Σε τρεις δόσεις η πληρωμή του – Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Επίδομα ύψους 1.437 ευρώ χορηγεί η ΔΥΠΑ σε συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών που είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο της. Αυτό αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε συγκεκριμένο (κρίσιμο) χρονικό διάστημα ως ξεναγοί και είναι δυνατόν να λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας με ιδιαίτερους όρους που ρυθμίζονται από την Υπουργική Απόφαση 34061/12.11.99. Η  επιδότηση της ειδικής κατηγορίας των ξεναγών χορηγείται εφόσον οι αιτούντες:

  • έχουν την ιδιότητα του ξεναγού κατά τον χρόνο της επιδότησης (διαθέτουν δηλ. δελτίο ταυτότητας για επαγγελματίες ξεναγούς)
  • έχουν πραγματοποιήσει 100 τουλάχιστον πλασματικές ημέρες ασφάλισης στον κλάδο κατά το προηγούμενο της παροχής ημερολογιακό έτος (κρίσιμο χρονικό διάστημα)
  • το ετήσιο ατομικό εισόδημά τους (όχι οικογενειακό) από μισθωτές υπηρεσίες κατά το προηγούμενο της επιδότησης φορολογικό έτος δεν υπερβαίνει συγκεκριμένο ύψος, το οποίο κάθε έτος προσαυξάνεται κατά 293,47 ευρώ. Για το φορολογικό έτος 2022 το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 18.782,10 ευρώ,
  • έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για επιδότηση (δεν απασχολούνται σε άλλον εργοδότη, δεν αυτοαπασχολούνται, είναι ικανοί και διαθέσιμοι στην αγορά εργασίας), χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση εντύπου λύσης/λήξης της εργασιακής σχέσης, διότι ο ΕΟΤ υπέχει έναντι του e-ΕΦΚΑ υποχρεώσεις εργοδότη απέναντί τους και τους ασφαλίζει με τρόπο πλασματικό

Επίδομα: Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και ο τρόπος καταβολής

Η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα γίνεται έως την Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2024 από τους δικαιούχους στα καταστήματα της ΔΥΠΑ στις εκάστοτε περιοχές,  με την προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί πρώτα το δελτίο ανεργίας.  Επίσης επισημαίνεται πως το επίδομα δίνεται σε 3 ισόποσες δόσεις, η έκαστη είναι 479 ευρώ και θα χορηγείται για διάστημα 3 μηνών  μετά το πέρας της τακτικής επιδότησης στους παραπάνω ασφαλισμένους.

Σημειώνεται δε πως για για την έναρξη της επιδότησης, σημαντικό ρόλο παίζει το ακριβές διάστημα, μέσα στο οποίο υποβλήθηκε η αίτηση. Δηλαδή:

  • Αν η αίτηση υποβάλλεται από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, τότε  η επιδότηση έχει ως ημερομηνία έναρξης την 01.12.
  • Αν η αίτηση υποβληθεί από τη 1η Ιανουαρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου ,  τότε η επιδότηση έχει ως ημερομηνία έναρξης την ημερομηνία υποβολής της.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.