Quantcast
Επιδόματα μέσω προπληρωμένης κάρτας: Πώς θα χρησιμοποιείται - Παράδειγμα - enikonomia.gr
share

Επιδόματα μέσω προπληρωμένης κάρτας: Πώς θα χρησιμοποιείται – Παράδειγμα

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται “λίφτινγκ” στον τρόπο χορήγησης των περισσότερων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ. Μερικές  από τις αλλαγές που έρχονται για τους δικαιούχους των επιδομάτων είναι μεταξύ άλλων οι εξής: Οι δικαιούχοι θα αποκτήσουν μια προσωπική κάρτα με τα στοιχεία τους και με βάση αυτήν θα πιστοποιείται ότι δικαιούται συγκεκριμένα επιδόματα.

Η κάρτα θα είναι συνδεδεμένη με το λογαριασμό τους και μέσω αυτής θα έχουν όριο αγοράς προπληρωμένων αγαθών και υπηρεσιών με το 50% επιδόματος.  Το υπόλοιπο 50% θα μπορούν να το “σηκώνουν” από το λογαριασμό τους για άλλες ανάγκες ( πχ αγορά ειδών από λαϊκές  ή κατάθεση ποσού για ενοίκιο παιδιού κλπ) . Ό,τι μένει αδιάθετο από τις  προπληρωμένες υπηρεσίες μεταφέρεται και αυξάνει  το ποσό  της προπληρωμένης κάρτας για τον επόμενο μήνα.

Το μέτρο αυτό αφορά σε σχεδόν 1,4 εκατ. δικαιούχους και η εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος” παραθέτει ένα παράδειγμα για τον τρόπο που θα λειτουργεί το νέο σύστημα χορήγησης των επιδομάτων: Άνεργος δικαιούται επίδομα ανεργίας 480 ευρώ τον μήνα από τη ΔΥΠΑ. Είναι παντρεμένος με 2 παιδιά και παίρνει προσαύξηση στο επίδομα ανεργίας 10%  για κάθε παιδί εφόσον τα δηλώνει ως προστατευόμενα  μέλη. Συνολικά στο όνομα του εισπράττει 716 ευρώ το μήνα.

  • Σήμερα μπορεί να ξοδέψει τα 716  ευρώ όπου θέλει.
  • Με την προπληρωμένη κάρτα το επίδομα σπάει σε δύο μέρη. Σε 358 ευρώ που είναι αποκλειστικά για αγορά τροφίμων, πληρωμή λογαριασμών κλπ σε άλλα 358 ευρώ που μπορεί να τα διαθέσει οπουδήποτε επιθυμεί. Έστω ότι  από το προπληρωμένο  ποσό ( 358 ευρώ ) του μένει υπόλοιπο 100 ευρώ.  Αυτά τα 100 ευρώ θα προστεθούν  στο προπληρωμένο  ποσό του επόμενου μήνα και έτσι θα έχει κλειδωμένο  για καθορισμένες ανάγκες (λογαριασμοί , τρόφιμα κλπ)  το ποσό των 458 ευρώ.

Προπληρωμένη κάρτα: Ποια επιδόματα θα συμπεριληφθούν και ποια όχι

Το νέο σύστημα πληρωμών  ήδη σχεδιάζεται από τα υπουργεία  Εργασίας και Κοινωνικής  Συνοχής  για να εφαρμοστεί σταδιακά  εντός του 2024 και  θα περιλαμβάνει περισσότερα από 10 επιδόματα μεταξύ των οποίων:

  • Επιδόματα ανεργίας
  • Επίδομα παιδιού
  • Εγγυημένο Εισόδημα
  • προνοιακά επιδόματα αναπηρίας
  • Και ενδεχομένως (ανάλογα με την πορεία της εφαρμογής ) και το επίδομα θέρμανσης.

Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν  θα αφορά τα ασφαλιστικά επιδόματα απόλυτης αναπηρίας διότι είναι  φύσει αδύνατον για τους δικαιούχους να αξιοποιήσουν την  προπληρωμένη κάρτα. Συνεπώς σταδιακά από το 2024 και κάθε μήνα οι δικαιούχοι θα γνωρίζουν ότι το  μισό από  επίδομα  που δικαιούνται θα μπορούν να το ξοδέψουν για αγορά ή πληρωμή καθορισμένων  υπηρεσιών ενώ το άλλο μισό θα μπορούν να το σηκώσουν από τον λογαριασμό τους σε μετρητά.

Τα επιδόματα αυτά καταβάλλονται στους δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ και το σύνολό τους ανέρχεται στα 368 εκατ. ευρώ μηνιαίως, δηλαδή ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ το έτος. Οι υπηρεσίες γνωρίζουν μόνο το ποσό που πληρώνουν και δεν ξέρουν τους δικαιούχους.

Αυτό θα φανεί με την προπληρωμένη κάρτα ποιοι τα παίρνουν, δηλαδή ποιοι είναι δικαιούχοι, αφού η κάρτα θα είναι ονομαστική και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανέναν άλλο παρά μόνο από τον κάτοχό της.

Επίσης επισημαίνεται πως το ποσό που θα μπαίνει στην προπληρωμένη κάρτα δεν θα μπορεί να το πάρει ο δικαιούχος από την τράπεζα, δηλαδή δεν θα μπορεί να γίνει ανάληψη, όπως συμβαίνει σήμερα για όλο το ποσό αλλά  θα είναι συνδεδεμένο με την αυτόματη  πληρωμή  πολλών  άλλων αγαθών  και υπηρεσιών  από αγορές τροφίμων στα  σούπερ μάρκετ και πληρωμές  λογαριασμών μέχρι σχολικά είδη, εστίαση, μετακινήσεις, θέατρα κλπ.

Το ποσό που θα μένει  για ανάληψη μετρητών θα συνδυαστεί με κίνητρα όπως για παράδειγμα με εκπτώσεις για αγορά  προϊόντων πρώτης ανάγκης ή με αυξημένο επίδομα θέρμανσηςκλπ  εφόσον όλο  ή το  μεγαλύτερο μέρος  του ποσού που  θα είναι εκτός προπληρωμένης  κάρτας θα “ξοδεύεται “με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πάντως ο  στόχος είναι η κυβέρνηση να γνωρίζει ποιος παίρνει και τι παίρνει από το κράτος, ώστε μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια να έρθουν και άλλα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.