Quantcast
Επιδόματα: Όλο και πιο κοντά η ρύθμιση για τη χορήγησή τους σε προπληρωμένη κάρτα - Τι θα προβλέπει - enikonomia.gr
share

Επιδόματα: Όλο και πιο κοντά η ρύθμιση για τη χορήγησή τους σε προπληρωμένη κάρτα – Τι θα προβλέπει

δημοσιεύτηκε:

Έτοιμη φαίνεται πως είναι η ρύθμιση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τη χορήγηση των περισσότερων κοινωνικών επιδομάτων  από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ σε  προπληρωμένη κάρτα στους δικαιούχους προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παραοικονομίας. Αυτό αναμένεται να αφορά μεταξύ άλλων:

  • Το επίδομα παιδιού: Υπενθυμίζεται πως το ποσό που λαμβάνουν οι δικαιούχοι ανέρχεται σε 70 ευρώ ή 42 ευρώ  ή 28 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί ανά  μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ευρώ ή 84 ευρώ  ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί ανά μήνα.
  •  Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων: Στα 360 ευρώ ανέρχεται το ποσό του επιδόματος που λαμβάνουν οι πολίτες που δεν συγκέντρωσαν τον απαραίτητο  για την συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο.
  • Το πρόγραμμα αγροτικής εστίας: Πρόκειται για τα επιδόματα που λαμβάνουν οι τρίτεκνες και πολύτεκνες  αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες  του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Σημειώνεται δε πως από 700 ευρώ μέχρι και 4.000 ευρώ παίρνουν οι τρίτεκνες μητέρες και 1.000 ευρώ οι πολύτεκνες μητέρες.
  • Το επίδομα αναδοχής: Από 325 ευρώ μέχρι και πάνω από 375 ευρώ είναι τα ποσά που δίνονται σε παιδιά για παθήσεις.
  • Επίδομα γέννησης: Το ποσό που λαμβάνουν οι μητέρες είναι 2.000 ευρώ αλλά σε  δύο δόσεις.  Μάλιστα  προβλέπεται πως οι μητέρες θα αγοράζουν με αυτήν προπληρωμένη κάρτα  προϊόντα από καταστήματα με βρεφικά είδη αλλά δεν θα  έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ανάληψη του ποσού
  • Το πρόγραμμα ενίσχυσης σε οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: Από 300 ευρώ μέχρι και 600 ευρώ παίρνουν οι δικαιούχοι του προγράμματος. Τα ποσά αυτά διαμορφώνονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
  • Το βοήθημα μακροχρονίως ανέργων: Οι δικαιούχοι παίρνουν το ποσό των 200 ευρώ  για το διάστημα έως και 12 μηνών.

Στην προπληρωμένη κάρτα αναμένεται να συμπεριληφθούν και άλλα βοηθήματα όπως: το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας, το ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων και το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη. 

Ωστόσο αυτό δεν προβλέπεται να αφορά ορισμένα επιδόματα, όπως το επίδομα ενοικίου καθώς αυτό δεν μπορεί να εξαργυρωθεί σε επιχειρήσεις.

Η νέα ρύθμιση

Πάντως η νέα ρύθμιση του υπουργείου αναμένεται να προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  •  Μέσω POS και με ηλεκτρονικές αγορές θα γίνονται οι  πιο πολλές συναλλαγές
  • Θα  δοθούν και κίνητρα  στους δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων που δεν θα  κάνουν ανάληψη του υπολοίπου ποσού και που θα προτιμήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές . Ενδεχομένως τα κίνητρα αυτά θα είναι τραπεζικές διευκολύνσεις με τη μορφή των πόντων. Αυτά αναμένεται να τα δίνουν οι τράπεζες σε συνεργαζόμενα καταστήματα και επιχειρήσεις.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.