Quantcast
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι μπορούν να συνεχίσουν τις αιτήσεις παρά τη λήξη της προθεσμίας - enikonomia.gr
share

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι μπορούν να συνεχίσουν τις αιτήσεις παρά τη λήξη της προθεσμίας

δημοσιεύτηκε:

Έκλεισε την Παρασκευή 8 Ιουλίου η πλατφόρμα για τις αιτήσεις που αφορούν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Ωστόσο, κάποιοι έχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» και αφορά στις αιτήσεις που έχουν ήδη γίνει αλλά είναι σε εκκρεμότητα. Πρόκειται δηλ. για εκείνες τις αιτήσεις που δεν έχουν υποβληθεί οριστικά, αλλά υπάρχουν στο σύστημα.

Γι’ αυτές τις αιτήσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπει το ανανεωμένο ΦΕΚ, προβλέπεται μία νέα παράταση για οριστική υποβολή τους.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα μπορούν έως τις 11 Ιουλίου να ανανεώνουν τις αιτήσεις σε εκκρεμότητα και να τις υποβάλουν οριστικά.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως το διάστημα 9 με 11 Ιουλίου, δεν θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ή ακύρωσης αίτησης.

Απαραίτητος ο έλεγχος από τεχνικό

Προτού, προχωρήσετε στην αγορά της νέας συσκευής, θα πρέπει να γίνει έλεγχος από τεχνικό, αφού η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνον εφόσον η συσκευή, που θέλετε να αντικαταστήσετε, λειτουργεί.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και

παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά.  Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς. (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ)

Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση.

Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία.  Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα).

Ποιες συσκευές γίνονται δεκτές για ανακύκλωση

Για τα κλιματιστικά, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν τα ψυκτικά υγρά, R22, R407C, R410A. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απεγκατάσταση να γίνει από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

Για τα ψυγεία και τους καταψύκτες, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες:

92/75/22.09.92, με εφαρμογή από το 1993

94/2/21.01.94, με εφαρμογή από το 1995.

1060/2010/28.09.10, με εφαρμογή από 30/11/2011

Το βάρος του ελέγχου και βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει

στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση,

στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών, ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλιά συσκευή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.