Quantcast
Επιδότηση παγίων δαπανών: Αντιδράσεις για τις καθυστερήσεις - enikonomia.gr
share

Επιδότηση παγίων δαπανών: Αντιδράσεις για τις καθυστερήσεις

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί έως το τέλος του έτους το σύνολο κουπονιών ύψους 450.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος παγίων δαπανών εκφράζουν παράγοντες της αγοράς.
Επίσης οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, ότι το πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και πολλές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες επιθυμούν να συμψηφίσουν φόρους και τρέχουσες εισφορές.

Ωστόσο η καθυστέρηση της επιδότησης φαίνεται πως απειλεί να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα, αφού όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα κουπόνια έχουν λιγότερες από 50 ημέρες μέχρι να εξαργυρώσουν.
Το πλαίσιο προβλέπει πως τα κρατικά vouchers δεν θα ισχύουν το 2022, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν και οι επιχειρήσεις να λάβουν μόνο ένα μέρος της επιδότησης , χάνοντας ίσως και το μεγαλύτερο κομμάτι των παγίων δαπανών .
Μάλιστα, φοροτεχνικοί επισημαίνουν πως δεν αποκλείεται να μείνει αδιάθετο ένα ποσό που μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 100.000 ευρώ

Το πρόγραμμα παγίων δαπανών
Υπενθυμίζεται ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία επιχειρήσεις που είχαν πραγματοποιήσει δαπάνες το 2020 για φως, νερό, τηλέφωνο και ενοίκια θα μπορούσαν να επιδοτηθούν από το κράτος, λαμβάνοντας κουπόνια, με τα οποία θα συμψηφίσουν μελλοντικούς φόρους και εισφορε΄ς.

Τα διαθέσιμα στοιχεία
Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει ότι θέλουν να επιδοτηθούν για τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλει, τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη λήψη της επιδότησης παγίων δαπανών οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.