Quantcast
Επιδότηση συσκευών: Αναλυτικά οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις ανά ΑΦΜ - Οδηγός λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα - enikonomia.gr
share

Επιδότηση συσκευών: Αναλυτικά οι ημερομηνίες για τις αιτήσεις ανά ΑΦΜ – Οδηγός λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα

δημοσιεύτηκε:

Αύριο, Τρίτη, 21 Ιουνίου θα  ανοίξει η πλατφόρμα (Alazosyskevi.gov.gr) για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντικατάστασης και Ενεργειακής Αναβάθμισης Ηλεκτρικών Συσκευών “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”.

Ωστόσο λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για την εν λόγω επιδότηση τα εξής:

Οι αιτήσεις

Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

  • παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και
  • παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Oι ΑΦΜ

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ

  • 21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2
  • 22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234
  • 23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 123456
  • 24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 12345678
  • 25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234567890

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Όλα τα στοιχεία αντλούνται και διασταυρώνονται αυτόματα από άλλους φορείς. (ΑΑΔΕ & ΔΕΔΔΗΕ). Απαιτούνται μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που θα δηλωθεί στην αίτηση. Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία.

Το  παράδειγμα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραθέτει παρακάτω σχετικό παράδειγμα:

Μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: μπορεί να υποβάλλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα). Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα παιδιά.

Προσοχή όμως συνιστάται στο ότι η κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα) που αναφέρεται στην αίτηση θα πρέπει να ταυτίζεται αφενός με την οικία που ήταν τοποθετημένη η παλαιά ηλεκτρική συσκευή προς ανακύκλωση και αφετέρου με την οικία όπου θα τοποθετηθεί η νέα επιδοτούμενη συσκευή.

Τι ισχύει για τα εξοχικά

Με άλλα λόγια δεν μπορεί να αγοράσει κανείς  κλιματιστικό για το εξοχικό του και να ανακυκλώσει  παλαιό κλιματιστικό που είναι εγκατεστημένο στην κύρια κατοικία του .

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν είτε ιδιόκτητη, είτε ενοικιασμένη, είτε παραχωρημένη κατοικία. Αρκεί να υπάρχει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής.

Οι 4 εισοδηματικές κατηγορίες

Όσον αφορά στο ποσοστό της επιδότησης, αυτό ξεκινάει από το 30% και φτάνει έως και το 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία.

Υπάρχουν 4 εισοδηματικές κατηγορίες:

  • από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία)
  • πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία)
  • πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία) και
  • πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία)

Επιδοτείται  τόσο την καθαρή αξία της συσκευής όσο και τον ΦΠΑ που της αναλογεί ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του αγοραστή.

Το όριο επιδότησης

Υπάρχει όμως ένα ανώτατο όριο επιδότησης για κάθε τύπο συσκευής.

  • Δηλαδή, ο κάτοικος Αθήνας για κλιματιστικό 9000btu μπορεί να πάρει κατ’ανώτατο ποσό 340 ευρώ. Για την ίδια συσκευή ο κάτοικος νησιού που έχει μειωμένο ΦΠΑ θα πάρει κατ’ ανώτατο όριο ποσό 320€ γιατί και η συσκευή πωλείται πιο φθηνά λόγω του μειωμένου ΦΠΑ.
  • Αντίστοιχα, για κλιματιστικό 24000btu, το ανώτατο ποσό επιδότησης φτάνει στα 710 ευρώ

Το τελικό ποσό της επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της συσκευής, καθώς και την τιμή αγοράς της.

Τα ανώτατα όρια επιδότησης και τι πρέπει να γνωρίζετε μόλις κλείσει η πλατφόρμα

Τα ανώτατα όρια επιδότησης κυμαίνονται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ.

Ως προς τη διαδικασία:

Όταν κλείσει η πλατφόρμα μετά από 15 μέρες (5/7), όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταγούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, δηλ. οικονομικά και κοινωνικά.

Τονίζω ότι το πρόγραμμα αφορά όλους, ακόμη και όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά για την προτεραιότητα υπάρχουν κριτήρια.

Τα κριτήρια είναι:

  •  Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας
  • Η ύπαρξη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια
  • Η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας
  • Ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών

Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι . Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι τρεις (3).

 Τα στοιχεία που έχει το κουπόνι

Πάνω στο κουπόνι υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

  •  Ένας μοναδικός κωδικός (Voucher ID)
  • Το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.
  • Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή. (κλιματιστικό, ψυγείο)
  • Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία.
  • Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Εκτιμάται ότι η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας. Το κουπόνι μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς έως τις 16/9/2022.

Δίνοντας το κουπόνι στον έμπορο, ο πολίτης καλύπτει ένα μέρος της τιμής του, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσει με δικά του μέσα, μετρητά, κάρτα, δόσεις κλπ., μόνο την υπολειπόμενη αξία, δηλαδή ο πολίτης πληρώνει μόνο τη διαφορά για την απόκτηση των συσκευών της επιλογής του.

Οι απαιτήσεις του Προγράμματος

Τέλος, τονίζεται ότι το Πρόγραμμα απαιτεί την αντικατάσταση/απόσυρση μίας παλιάς συσκευής για κάθε νέα που επιδοτείται η αγορά της.

  • Ο υπεύθυνος για την παραλαβή της προς ανακύκλωση συσκευής είναι ο έμπορος που πουλά τη νέα (επιδοτούμενη).
  • Αν ο έμπορος δεν παραλάβει την παλιά συσκευή και το κυριότερο, δεν την παραδώσει σε Φορέα Ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης.
  • Ωστόσο, η ευθύνη του πολίτη ως προς το σκέλος της ανακύκλωσης ολοκληρώνεται με την παράδοση των παλαιών συσκευών στον έμπορο.
  • Από τη στιγμή που παραδώσετε την παλιά σας συσκευή στον έμπορο, έχετε καλύψει τη δική σας υποχρέωση όσον αφορά στο σκέλος της ανακύκλωσης.
  • Ο έμπορος θα πρέπει στη συνέχεια να την καταχωρήσει στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος και εκείνη τη στιγμή θα λάβει ο πολίτης sms ώστε να επιβεβαιώνεται η καταχώρηση.
  • Αυτή είναι η διαδικασία.

Με την προώθηση των παλιών συσκευών προς ανακύκλωση, μέσω ειδικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, αυτές αποσύρονται οριστικά με τον καλύτερο τρόπο από πλευράς περιβαλλοντικού αποτυπώματος που ακολουθεί τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.