Quantcast
Επικουρικές συντάξεις: Έτσι θα εκδίδονται - Όλα όσα θα προβλέπει η νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίας - enikonomia.gr
share

Επικουρικές συντάξεις: Έτσι θα εκδίδονται – Όλα όσα θα προβλέπει η νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίας

δημοσιεύτηκε:

Στα σκαριά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  βρίσκεται η νέα διάταξη για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων που αναμένεται να ενταχθεί στο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου. «Με διάταξη που θα έρθει σύντομα στη Βουλή θα εφαρμοστεί ο κανόνας του ΙΚΑ σε όλους τους ασφαλισμένους θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας εισφορών επικουρικής ασφάλισης είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ» είχε επισημάνει πρόσφατα ο   υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ. Δηλαδή  όλες οι επικουρικές θα εκδίδονται με «κανόνα ΙΚΑ» και η διάταξη του νομοσχεδίου εκτιμάται πως θα βοηθήσει από την ημερομηνία έναρξής της και μετά στη δραστική μείωση του χρόνου απονομής των επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου.

Τι είπε σήμερα ο κ.Τσακλόγλου για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων

Για το θέμα της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων μίλησε εκ νέου σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου στο MEGA. «Επικουρικές έδιναν το ΙΚΑ, το Δημόσιο, ο κλάδος των δημοσιογράφων, δικηγόροι, μηχανικοί …πάντως είναι  λίγοι φορείς.  Αυτό που γινόταν ήταν ότι το κάθε ταμείο έδινε με τους δικούς του κανόνες.  Όταν ενοποιήθηκαν όλοι στον ΕΦΚΑ ακόμα αυτοί οι κανόνες δεν έχουν ενοποιηθεί.  Είναι ένα από τα επόμενα projects που έχουμε στο υπουργείο Εργασίας και αυτό θα γίνει»  είπε.

«Για να πάρει κανείς τώρα επικουρική από το ΙΚΑ έπρεπε να έχει συμπληρώσει 15 χρόνια. Στο Δημόσιο έπαιρνε κανείς την επικουρική σύνταξη με τις προϋποθέσεις της κύριας σύνταξης. Δηλαδή για παράδειγμα εάν είχε κάποιος που είχε σύνταξη 40 χρόνια θα έπρεπε να έχει 40 χρόνια και επικουρική »  συμπλήρωσε και είπε πως με την ενοποίηση αναμένεται να ξεμπλοκάρει ένας μεγάλος αριθμός συντάξεων.

Θα δουν κάποια αύξηση 1.200.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική;

Επίσης ρωτήθηκε εάν θα λάβουν κάποια αύξηση  1.200.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη  «Έχει συγκεκριμένους κανόνες το σύστημα. Το σύστημα το οποίο έχουμε αυτή την στιγμή για την επικουρική ασφάλιση  λέγεται ” οιονεί κεφαλοποιητικό. Δεν είναι πράγματι κεφαλοποιητικό, έχει συγκεκριμένους κανόνες με τους οποίους γίνεται η αναπροσαρμογή, αλλά δεν επιτρέπεται  όμως να κάνει ελλείμματα. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά αυτό το οποίο βλέπουμε είναι το πώς εξελίσσονται τα έσοδα που έχουμε συνολικά και πώς εξελίσσονται οι συνταξιούχοι που έχουμε και τι κανόνες έχουν, όλα αυτά εξαρτώνται» απάντησε.

Μίλησε  δε και για τις εκκρεμείς συντάξεις. «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχω δει από τον ΕΦΚΑ είναι γύρω στις 32.000 οι κύριες εκκρεμείς.  Αλλά παραπάνω από τις 16 χιλιάδες από αυτές , δηλαδή παραπάνω  από τις μισές είναι οιονεί απορριπτικές. Καλά κάνουν και δεν απορρίπτουν τις αιτήσεις. Δηλαδή  ζητάνε  από τον συγκεκριμένο υποψήφιο συνταξιούχο ότι  λείπουν κάποια χαρτιά ή κάποια γνωμάτευση δεν υπάρχει εκεί  ή διάφορα άλλα τέτοια  πράγματα .Υποθέτω ότι μετά το πέρας αυτής της διαδικασίας το κομμάτι αυτό θα εξαλειφθεί. Αρκετές είναι και οι αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις αλλά με την ενοποίηση πιστεύουμε πως  θα ξεμπλοκαριστούν  μέχρι το τέλος της χρονιάς  και ο αριθμός τους θα έχει μειωθεί πάρα πολύ  σημαντικά » είπε

Και διευκρίνισε πως « μέσα σε αυτές τις 32 χιλιάδες  είναι και αυτές οιονεί απορριπτικές  αλλά και οι λεγόμενες ανελαστικές .Δηλαδή κάποιες είναι σε δικαστική διαμάχη » και ανέφερε πως τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ είναι λιγότερα από 5.000.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.