Quantcast
Επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν προκαταβολές με αναδρομικά έως 8.000 ευρώ - enikonomia.gr
share

Επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν προκαταβολές με αναδρομικά έως 8.000 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Προκαταβολές επικουρικών συντάξεων με αναδρομικά έως 8.000 ευρώ θα λάβουν έως τις 15 Μαρτίου  συνολικά 40.000 συνταξιούχοι που είναι σε εν αναμονή.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Αναλυτικά:

1.Η ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ 

Προκαταβολή επικουρικής σύνταξης αναμένεται να λάβουν οι ασφαλισμένοι των οποίων η αίτηση για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης  λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου βρίσκεται σε εκκρεμότητα, είχε υποβληθεί πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης. Ωστόσο σημειώνεται πως βασική προϋπόθεση για να λάβουν οι παραπάνω την προκαταβολή  είναι να έχουν συμπληρώσει  κατ’ ελάχιστον  15 έτη ( ή 4.500 ημέρες) επικουρικής  ασφάλισης  λαμβανομένου και του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης σε Ταμείο που έχει  ενταχθεί στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

2. ΤΑ ΠΟΣΑ 

Έως τις 15 Μαρτίου 2023 θα λάβουν την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης οι δικαιούχοι. Το ύψος της διαμορφώνεται στο γινόμενο του αριθμού  των μηνών που μεσολαβούν από την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2023. Τα ποσά της προκαταβολής είναι:

α. 25 ευρώ για τα  δικαιδόχα τέκνα.

β. 50 ευρώ για αιτούντες χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας και λόγω θανάτου,

γ. 100 ευρώ για αιτούντες χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος.

3. H  ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 

Η προκαταβολή είναι ακατάσχετη και ανεκχώρητη αλλά συμψηφίζεται με τα ποσά επικουρικής σύνταξης που θα χορηγηθούν στους συνταξιούχου.

Πώς θα δοθεί

Ο ΕΦΚΑ θα καταβάλει μέχρι την παραπάνω ημερομηνία αναδρομικά και αυτόματα εν είδει προκαταβολή τμήμα της επικουρικής σε συνταξιούχους που αναμένουν ακόμη και χρόνια την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.