Quantcast
Επικουρική ασφάλιση: Τι αυξήσεις φέρνει το νέο σύστημα - Παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Επικουρική ασφάλιση: Τι αυξήσεις φέρνει το νέο σύστημα – Παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Μεγάλες αυξήσεις προβλέπει το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας με νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Μέσω των «ατομικών κουμπαράδων» που δημιουργούνται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπόσχεται αυξήσεις έως και 68% στις επικουρικές σε αντίθεση με τις μειώσεις που θα σημειώνονταν έως το 2050 λόγω του υφιστάμενου συστήματος.
Το σύστημα της επικούρησης μετατρέπεται από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό και στηρίζεται στους ατομικούς κουμπαράδες, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr. Οι εισφορές των ασφαλισμένων δεν θα τροφοδοτούν τις τρέχουσες συντάξεις, αλλά θα αποταμιεύονται, θα επενδύονται και θα πληρώνουν τη μελλοντική σύνταξη του ασφαλισμένου, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα είναι αισθητά μεγαλύτερη λόγω της μεταρρύθμισης του συστήματος.

Παραδείγματα
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας
– Αν υποτεθεί ότι ένας εργαζόμενος αμείβεται με τον βασικό μισθό των 650 ευρώ, έπειτα από 40 χρόνια ασφάλισης θα λάβει με το σημερινό σύστημα επικουρική σύνταξη 153 ευρώ τον μήνα.
– Με το νέο, κεφαλαιοποιητικό σύστημα και με ένα συντηρητικό σενάριο για τις αποδόσεις των αποταμιεύσεων του ίδιου εργαζόμενου για 40 έτη (με βάση τη μέση απόδοση κεφαλαιοποιητικών συστημάτων των χωρών του ΟΟΣΑ), ο εργαζόμενος θα πάρει σύνταξη 219 ευρώ, δηλαδή θα έχει μια αύξηση 43% σε σχέση με το παλιό σύστημα.
– Με βάση τις αποδόσεις που έχουν ιστορικά (2003 – 2020) τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ από τη διαχείριση που γίνεται μέσω του Μεικτού Αμοιβαίου Κεφαλαίου της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπολογίζεται ότι θα έδινε στον ίδιο εργαζόμενο επικουρική σύνταξη 257 ευρώ, δηλαδή θα υπήρχε μια αύξηση της τάξεως του 68%, σε σχέση με το σημερινό σύστημα.
Αντίστοιχα, η επικουρική που αντιστοιχεί σε μισθό 1.500 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 153 ευρώ σήμερα, ενώ οι υπολογισμοί του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν πως με το νέο σύστημα η επικουρική θα φτάσει στα 505 ευρώ (+ 43%) και αναμένεται να ανέλθει σε 594 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στους δύο ατομικούς κουμπαράδες θα τηρούνται οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου για να καλύψουν την ατομική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται με βάση το ύψος των εισφορών του στη διάρκεια του εργασιακού βίου και την απόδοση που αυτές θα έχουν μέσα από την επαγγελματική διαχείριση των αποθεματικών.
Στο νέο σύστημα οι επικουρικές συντάξεις θα καθορίζονται από τις αποδόσεις των επενδύσεων των εισφορών. Θα υπάρχουν διαθέσιμα τρία επενδυτικά προφίλ:
– χαμηλού ρίσκου
– μεσαίου ρίσκου και
– υψηλού ρίσκου

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέγουν που θα εντάξουν τον «κουμπαρά» τους, ενώ θα μπορούν να αλλάζουν ανά 3ετία επενδυτικό προφίλ.
Στο νέο πλαίσιο θα εντάσσονται υποχρεωτικά μόνο οι νέοι εργαζόμενοι, δηλαδή όσοι θα πιάσουν δουλειά από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, ενώ υποχρέωση συμμετοχής θα έχουν όσοι εργαζόμενοι και σήμερα έχουν υποχρέωση συμμετοχής στην επικουρική ασφάλιση, δηλαδή μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δικηγόροι και μηχανικοί. Δικαίωμα ένταξης, προαιρετικά, έχουν και όσοι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών το επιθυμούν και οι οποίοι δεν καλύπτονται σήμερα από την υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση, ή ακόμη και αν καλύπτονται από το σημερινό σύστημα, αλλά προτιμούν το κεφαλαιοποιητικό.
Οι εισφορές θα παραμείνουν ίδιες με σήμερα, δηλαδή θα ανέρχονται σε 6% για τους μισθωτούς και βάσει των σημερινών ασφαλιστικών κλάσεων για τους αυτοαπασχολούμενους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.