Quantcast
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι πήραν παράταση στην εξόφληση και ποιοι θα έχουν «δεύτερη ευκαιρία» - enikonomia.gr
share

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι πήραν παράταση στην εξόφληση και ποιοι θα έχουν «δεύτερη ευκαιρία»

δημοσιεύτηκε:

«Μοντέλο» φόρου εισοδήματος και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή! Όσοι υπόχρεοι παρέλαβαν μετά τις 25 Ιουλίου τα εκκαθαριστικά με τα ακριβή ποσά που καλούνται να εξοφλήσουν στην Εφορία, αποκτούν το δικαίωμα να αρχίσουν να αποπληρώνουν την Επιστρεπτέα στο τέλος Αυγούστου. Διορία έως τις 31 Αυγούστου έχουν πάρει και όσοι κατέθεσαν «λειψά» δικαιολογητικά, όμως όλοι οι υπόλοιποι ξεκινούν την αποπληρωμή της ενίσχυσης αύριο 29 Ιουλίου. 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Η πρώτη δόση πάντως για όσους πήραν παράταση στην εξόφληση της Επιστρεπτέας θα είναι «διπλή» καθώς θα χρειαστεί να καταβάλλουν τόσο την δόση Ιουλίου, όσο και εκείνη του ερχόμενου μήνα.

Ποιοι θα πληρώσουν «διπλή» δόση τον Αύγουστο 

Αυτή η διευθέτηση της «διπλής» δόσης ισχύει για όσες επιχειρήσεις η βεβαίωση του χρέους πραγματοποιήθηκε μετά την 25η Ιουλίου 2022, για όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκειμένου να παρασχεθεί επαρκής χρόνος για την καταβολή των οφειλών από το επιστρεπτέο ποσό.

Συγκεκριμένα, με την έκδοση σχετικής απόφασης, θα προβλεφθεί ότι για δικαιούχους για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση καθίσταται καταβλητέα την 31η Αυγούστου 2022, μαζί με τη δεύτερη δόση. Αντίστοιχα, για τους ως άνω δικαιούχους παρατείνεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, έως και την 31η Αυγούστου 2022, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση 15% ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022 και με την προϋπόθεση της τήρησης των όρων των αποφάσεων.

Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού αναρτώνται στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις, ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ (myAADE) στην επιλογή Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές, καθώς και αναλυτική αποτύπωση σε ψηφιακό αρχείο, των κύκλων ενίσχυσης για τους οποίους έχει πραγματοποιηθεί βεβαίωση, από την πλατφόρμα myBusinessSupport.

Η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.

Ποιοι θα έχουν… «δεύτερη ευκαιρία»

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που παίρνουν μια … «δεύτερη ευκαιρία» από το Υπουργείο Οικονομικών: Όσοι έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά εντοπίστηκαν με «λειψά» δικαιολογητικά ή εμφανίζονται να έχουν παραβιάσει την ρήτρα απασχόλησης και κινδυνεύουν τώρα να επιστρέψουν ολόκληρη την ενίσχυση, έχουν την δυνατότητα υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα.

Συγκεκριμένα, παρέχεται εκ νέου η δυνατότητα σε δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να τα καταθέσουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» μέχρι την 31η Αυγούστου 2022, που αποτελεί και την οριστική προθεσμία, πέραν της οποίας θεωρείται ότι ο δικαιούχος δεν τήρησε τους όρους παροχής της ενίσχυσης. 

Κερδίζουν «δεύτερη ευκαιρία» χάνουν το εξτρα «κούρεμα» 

Πάντως, οι εν λόγω επιχειρήσεις θα έχουν μεν μια «δεύτερη ευκαιρία», θα χάσουν όμως το «προνόμιο» να «κερδίσουν» επιπλέον «κούρεμα» με εφάπαξ καταβολή της ενίσχυσης. Και αυτό γιατί, η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, έως και την 29η Ιουλίου 2022, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, θα ισχύσει μόνο για επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά το αργότερο μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης ανέρχεται στα κάτωθι ποσοστά επί της ληφθείσας ενίσχυσης, εφόσον τηρήθηκε η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

  • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

  • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  • 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

Ποιοι ξεκινούν την αποπληρωμή από τις 29 Ιουλίου 

Όσοι βεβαίως έχουν λάβει Επιστρεπτέα Προκαταβολή και δεν ανήκουν στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, αρχίζουν να αποπληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους από αύριο Παρασκευή 29 του μήνα. 

Η ώρα της πληρωμής λοιπόν έφτασε για τους πάνω από 600.000 δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής οι οποίοι μπορούν είδαν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αναρτημένα τα «ραβασάκια» με τον τελικό λογαριασμό, πριν από τις 25 Ιουλίου. 

Η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης παραμένει η 29η Ιουλίου 2022, με τις δόσεις για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού να είναι 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Έως αύριο 29 Ιουλίου οι δικαιούχοι θα έχουν και τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην εφάπαξ καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως αυτό υπολογίστηκε από τις υπηρεσίες και να επωφεληθούν της έκπτωσης 15% επί του συνολικού ποσού.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.