Quantcast
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι θα επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης μετά τις 30 Δεκεμβρίου - enikonomia.gr
share

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιοι θα επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης μετά τις 30 Δεκεμβρίου

δημοσιεύτηκε:

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι υπόχρεες επιχειρήσεις να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “Mybusiness support” για τις ενισχύσεις που έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να διορθωθούν τυχόν λάθη ή να γίνουν διορθώσεις που πρέπει να γίνουν και να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού.

Η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022. Υπενθυμίζεται πως η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει:

Α. Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, εφόσον η διαφορά του μέσου όρου προσωπικού κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από 1 μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε αρχικά) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ένα σχετικό παράδειγμα: μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου 1 μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Μετά τον επανυπολογισμό, το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου 2022 διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται εκ νέου.

Εάν μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης του αριθμού εργαζομένων και την παρέλευση της παραπάνω  προθεσμίας προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, τότε θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό της επιστρεπτέας που έλαβε.

Β.Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Το ποσό της ενίσχυσης του μέτρου θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ενώ επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Επίσης σημειώνεται πως η  δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

Γ. ΟΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 2 Νοεμβρίου, εάν παύσουν πλέον να ισχύουν οι λόγοι απόρριψης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αυτά θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.