Quantcast
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τι εξετάζεται για τις επιχειρήσεις που έλαβαν ραβασάκια-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι - enikonomia.gr
share

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τι εξετάζεται για τις επιχειρήσεις που έλαβαν ραβασάκια-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

δημοσιεύτηκε:

Νέο σχέδιο για τις περίπου 18.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν ενισχύσεις από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις έντονες αντιδράσεις των φορολογούμενων που κάνουν λόγο για αδικία, λόγω λαθών στο σύστημα.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα διασταυρωθούν εκ νέου τα στοιχεία των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που έλαβαν ενισχύσεις από τους επτά  κύκλους της  επιστρεπτέας προκαταβολής, κατά την περίοδο της πανδημίας και που πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό.

Ο έλεγχος αυτός θα γίνει προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παραβάσεις στο όρο των κρατικών δανείων για τις θέσεις εργασίας. Πάντως εάν υπήρξαν οριακές παραβάσεις στον όρο των κρατικών δανείων για τις θέσεις εργασίας, τότε θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειας προκειμένου οι υπόχρεοι να απαλλαγούν πλήρως  από την επιστροφή των ενισχύσεων του μέτρου. Ενδεικτικά μερικές από αυτές τις περιπτώσεις είναι μεταξύ άλλων οι εξής:  όταν ο μέσος όρος απασχόλησης  ήταν κατά τη χρονική περίοδο αναφοράς 4,95 αντί για 5 που ορίζει ο νόμος ή η πρόσληψη έγινε στις 4 του μήνα και αντί την 1η του μηνός.

Η δεύτερη ευκαιρία

Επίσης η ΑΑΔΕ αναμένεται να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν τα απαιτούμενα  δικαιολογητικά  ή και να δώσει παράταση στην προθεσμία πληρωμής της οφειλής της επιστρεπτέας.  Ωστόσο η απόφαση των ποσών θεωρείται αμετάκλητη  για τις επιχειρήσεις που έλαβαν την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής και δεν τήρησαν τις προϋποθέσεις  χορήγησης της ενίσχυσης, που αφορούν στη διατήρηση θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο διάστημα, αλλά και την υποβολή δηλώσεων.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.