Quantcast
Επιστροφές φόρου: Νέος "οδηγός" με όλες τις αλλαγές - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Επιστροφές φόρου: Νέος “οδηγός” με όλες τις αλλαγές – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για τις αλλαγές που έρχονται φέτος στην επιστροφή φόρου εισοδήματος έδωσε ο  Βουλευτής ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης μιλώντας στο MEGA.

« Μιλάμε για τις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος. Αυτή τη στιγμή ο αυτόματος συμψηφισμός και η άμεση επιστροφή  γίνονται προκειμένου οι πολίτες να πάνε να υποβάλουν σύντομα τις φορολογικές τους δηλώσεις τους όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο. Άρα όσοι έχουν πιστωτικό ή περιμένουν ή έχουν μιλήσει με τους λογιστές τους και έχουν πιστωτικό καλό είναι να πάνε να υποβάλουν φορολογική δήλωση νωρίς για να πάρουν σύντομα  τις επιστροφές τους » σημείωσε  και έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Οι διευκρινίσεις για το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

« Είναι υπολογισμένο ότι στις 30/4 θα βγει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Όσοι  υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις πριν βγει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, τότε θα πάρουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος νωρίς. Εάν όμως μετά τις 30/4 που θα έχει βγει το εκκαθαριστικό πάνε να υποβάλουν φορολογικές  δηλώσεις και είναι πιστωτικοί θα γίνει συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ .Οπότε θα έχουν την επιστροφή φόρου ανάλογα με το τι ποσό θα είναι ο ΕΝΦΙΑ και τι ποσό θα είναι της επιστροφής θα γίνεται ο συμψηφισμός μετά τις 30/4 » συμπλήρωσε και ανέφερε κάποια σχετικά παραδείγματα προκειμένου να γίνει κατανοητό στους πολίτες:

Εάν ο ιδιοκτήτης ακινήτου καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 150 ευρώ και η επιστροφή φόρου είναι 500 ευρώ τότε θα πρέπει να γνωρίζει τα εξής

  • Εάν υποβάλει τη φορολογική δήλωση πριν τις 30/4, τότε θα πάρει επιστροφή φόρου 500 ευρώ.
  • Εάν υποβάλει φορολογική δήλωση μετά τις 30/4, τότε θα πάρει επιστροφή φόρου 350 ευρώ
  • Και μετά θα γίνει ο συμψηφισμός εφόσον έχει βεβαιωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ: Τι ισχύει για τις δόσεις

Εν συνεχεία ρωτήθηκε τι θα γίνει εάν κανείς εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ σε 15 δόσεις. Αρχικά θα πρέπει ο πολίτης να υποβάλει τώρα τη φορολογική του δήλωση, να γίνει η εκκαθάριση τώρα, να πάρει την επιστροφή του τώρα και μετά όταν γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ  θα πρέπει να εξοφλήσει τον φόρο σε όσες δόσεις θέλει είτε μέσω της ΑΑΔΕ είτε μέσω της πιστωτικής  του κάρτας, απάντησε.

Διευκρίνισε  δε πως ο πολίτης θα πάρει επιστροφή φόρου εφόσον  το ποσό της επιστροφής είναι μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΝΦΙΑ και πρόσθεσε πως εάν έχει  συμψηφισμό με οφειλές  τότε η έκπτωση του 3% θα ισχύει.

Η ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ  καθιερώνει 2 φορές τον μήνα από το τέλος Απριλίου κεντρικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου και οφειλών. Παράλληλα θα συμψηφίζει κατά προτεραιότητα οφειλές από φόρο εισοδήματος με τυχόν επιστροφές έως τις 31 Ιουλίου, ώστε αν το επιστρεφόμενο ποσό καλύπτει τον φόρο, να μη χάνει ο φορολογούμενος την έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση.

Επίσης σημειώνεται πως οι φορολογούμενοι που:

  • Δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση φορολογικής ενημερότητας, τότε θα έχουν επιστροφή φόρου σε μία εβδομάδα.
  • Δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αλλά έχουν φορολογικές οφειλές τότε θα γίνεται συμψηφισμός 2 φορές τον μήνα

Οφειλές από φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με άλλους φόρους μέχρι  τις 31 Ιουλίου 2023 (για να κερδίσουν την έκπτωση 3%)

Φόρος εισοδήματος: Οι 4 επιλογές για την πληρωμή του

Τον φόρο εισοδήματος  για το φορολογικό έτος 2022 θα μπορούν να εξοφλήσουν φέτος τα φυσικά πρόσωπα είτε εφάπαξ είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών δηλαδή μέχρι τις  29 Φεβρουαρίου του 2024.

Οι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής του φόρου

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος:

  • είτε εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου και να έχουν έκπτωση 3%.
  • είτε σε έως 12 δόσεις ( επιτόκιο 4,5%) ή 24 δόσεις (επιτόκιο 6%)

Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα στις Τράπεζες

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Φορολογικές δηλώσεις : Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία  για τις επιστροφές φόρου

Η ΑΑΔΕ έχει καταβάλει ήδη το ποσό των  5,2 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρου στους πρώτους  δικαιούχους  που υπέβαλαν  φορολογική δήλωση.

Παράλληλα επισημαίνεται πως από  τις 110.267 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από τις 31 Μαρτίου προέκυψαν 23.659 πιστωτικά σημειώματα.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το 76,86% φορολογουμένων με πιστωτικό εκκαθαριστικό έλαβε ήδη στους τραπεζικούς του λογαριασμούς 5,2 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε  18.184 φορολογούμενους. Το σχέδιο αυτό θα συνεχιστεί σε εβδομαδιαία βάση έως το τέλος της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ρεκόρ όλων των εποχών στις επιστροφές φόρων το πρώτο τρίμηνο του έτους αφού υπερέβησαν  τα 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 937 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν στους φορολογουμένους τον Μάρτιο.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.