Quantcast
Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο σε 200.000 αγρότες - Ποιοι είναι δικαιούχοι - enikonomia.gr
share

Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο σε 200.000 αγρότες – Ποιοι είναι δικαιούχοι

δημοσιεύτηκε:

Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες για το 2022, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Όπως είπε “για πρώτη φορά μετά το 2016 εφαρμόζουμε το μέτρο της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για το 2022 για παραγωγούς που μετέχουν σε ομάδες παραγωγών, σε συνεταιρισμούς, στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και βεβαίως για τους νέους αγρότες.
Η ρύθμιση με τους υπολογισμούς που κάναμε θα φτάσει λίγο παραπάνω από ό,τι είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα αφορά γύρω στους 200 χιλιάδες αγρότες με περίπου 25 χιλιάδες νέους αγρότες των δύο προγραμμάτων. Περίπου 170 χιλιάδες αγρότες από μέλη ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών και περίπου 25 χιλιάδες αγρότες στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας. Με το υπουργείο Οικονομικών συνεργαζόμαστε για την έκδοση μιας κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει λεπτομερώς τους όρους, τις προϋποθέσεις, τους δικαιούχους, τις ποσότητες, τη διαδικασία επιστροφής και τον τρόπο ελέγχου “.

“Σε μια περίοδο έντονων ενεργειακών πιέσεων με δυσμενή αποτελέσματα στο κόστος παραγωγής μειώνουμε στοχευμένα το κόστος πετρελαίου για τους αγρότες .
Με την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου παρέχουμε ταυτόχρονα: ακόμη ένα ουσιαστικό κίνητρο για συνένωση δυνάμεων, για συμμετοχή αλλά και σύσταση νέων συλλογικών αγροτικών σχημάτων. Στηρίζουμε τα υγιής συνεργατικά και συνεταιριστικά σχήματα τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα στην αναδόμηση του αγροτικού τομέα και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας . Τα συλλογικά σχήματα μέσω της επίτευξης οικονομικών κλίμακας, της προώθησης καινοτομίας, της αξιοποίησης της τεχνολογίας οδηγούν στη αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και τελικά στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος “, συμπλήρωσε.

” Το μέτρο αυτό άλλωστε έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σχετικών πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει : όπως μείωση της φορολογίας των συλλογικών σχημάτων στο 10% , η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, η δημιουργία και η ενίσχυση της ΕΘΕΑΣ , η στήριξη των διεπαγγελματικών οργανώσεων, η παροχή κινήτρων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης ακριβώς για συνεργασίες και συνεργατικά σχήματα με στόχο την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη προστιθέμενη αξία.

Επιπλέον δίνουμε κίνητρο και για την προσέλκυση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Αποδεικνύομε έτσι για μια ακόμα φορά ότι η προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης μας .Στηρίζουμε τους νέους , στηρίζουμε τους αγρότες και τους ανταποδίδουμε την συνεχή στήριξη τους στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία μας .

Στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων εργαζόμαστε εντατικά και συστηματικά υλοποιώντας ένα συνεκτικό και μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα πυλώνα ανάπτυξης, ευημερίας αλλά και κοινωνικής συνοχής.

Θέτουμε λοιπόν γερές βάσεις για ένα πρωτογενή τομέα βιώσιμο , πράσινο , ψηφιακό , καινοτόμο , συνεργατικό και ανανεωμένο .Στηρίζουμε με αυτές τις αποφάσεις συνεχώς τους παραγωγούς μας” ανέφερε μεταξύ άλλων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.