Mέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο “φορολογικό ξυπνητήρι” της ΑΑΔΕ, το λεγόμενο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης για την τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων των κληρονόμων.
Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία της Αρχής μέσω της οποίας ο φορολογούμενος που θα κληρονομεί ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία θα ειδοποιείται για τις φορολογικές υποχρεώσεις του που θα προκύπτουν μετά το θάνατο του συγγενή ή του αγαπημένου του.
Με αυτόν τον τρόπο ο φορολογούμενος -κληρονόμος θα γλιτώνει από τα πρόστιμα και τους έξτρα φόρους που επιβάλλονται όταν δεν υποβάλλονται οι σχετικές δηλώσεις ή που υποβάλλονται εκπρόθεσμα αλλά και από τους μπελάδες με την Εφορία σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος δεν έχει τακτοποιήσει τα χρέη του και τους φορολογικούς τους λογαριασμούς.
Επίσης επισημαίνεται πως μόλις θα γίνεται η ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου για κάθε ληξιαρχική πράξη θανάτου, η ΑΑΔΕ θα αναφέρει στους κληρονόμους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Κάποιες από αυτές αναμένεται να αφορούν τα εξής:
- Τη δήλωση μεταβολής των ατομικών στοιχείων και σχέσεων του φορολογούμενου (έντυπο Δ210). Οι κληρονόμοι ή οι εγγύτεροι συγγενείς για να καλύψουν άλλες φορολογικές εκκρεμότητες του αποβιώσαντα ή και δικές τους που προκύπτουν από την απώλεια ζωής θα πρέπει να ενημερώνουν το φορολογικό μητρώο με τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων – εγγυτέρων συγγενών.
- Τη δήλωση διακοπής εργασιών (έντυπο Δ211). Αυτή την δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν μέσα σε 30 ημέρες από την επομένη της λήξης της προθεσμίας αποποίησης κληρονομιάς οι κληρονόμοι που δεν θα επιθυμούν ή που θα αδυνατούν να συνεχίσουν την επιχείρηση του αποβιώσαντα.
- Την υποβολή Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του κληρονομούμενου για τα εισοδήματα που απέκτησε μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του.
- Την υποβολή δήλωση φόρου κληρονομιάς. Η επιβολή του φόρου κληρονομίας γίνεται σε περιουσιακά στοιχεία, κινητά, ακίνητα αλλά και σε άυλα περιουσιακά στοιχεία (όπως απαιτήσεις, πνευματικά δικαιώματα, δικαιώματα ευρεσιτεχνίας). Αυτό ισχύει για αυτά που είναι στην Ελλάδα αλλά και στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό και ανήκε σε αποβιώσαντα Έλληνα ή αλλοδαπό υπήκοο που είχε την κατοικία του στην Ελλάδα.
- Την υποβολή Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9). Εάν ο αποβιώσας είχε στο όνομά του ακίνητα, τότε ο κληρονόμος έπρεπε να υποβάλει εμπρόθεσμα τη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (έντυπο Ε9). Σε αυτό θα πρέπει να δηλωθούν τα ακίνητα που κληρονομούν στο όνομά τους οι πολίτες.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
Επίσης οι κληρονόμοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το εν λόγω σύστημα τα εξής:
Το Φορολογικό Μητρώο
Το Φορολογικό Μητρώο θα ενημερώνεται αυτόματα με την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου. Δηλαδή ο κληρονόμος δεν χρειάζεται να υποβάλλει σχετική δήλωση θανάτου στο ΚΕΦΟΔΕ ή στην αρμόδια ΔΟΥ.
Παράλληλα:
- Θα γίνεται διακοπή σχέσης γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.
- Θα γίνεται μεταβολή οικογενειακής κατάστασης και θα γίνεται διακοπή σχέσης του σχετιζόμενου με τον αποβιώσαντα προσώπου.
- Θα γίνεται διακοπή των λοιπών σχέσεων του αποβιώσαντα με άλλους φορολογούμενους ή φυσικά πρόσωπα.
- Θα γίνεται απενεργοποίηση των κωδικών πρόσβασης του αποβιώσαντα σε επίπεδο πρόσβασης στις εφαρμογές του myAADE .