Quantcast
Έρχεται τροπολογία για φορολόγηση των υπερκερδών στον κλάδο της προμήθειας ενέργειας - enikonomia.gr
share

Έρχεται τροπολογία για φορολόγηση των υπερκερδών στον κλάδο της προμήθειας ενέργειας

δημοσιεύτηκε:

Η νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά στον μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα έρθει τις επόμενες ημέρες  στη Bουλή, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Επίσης αναφέρθηκε και στην χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας που έλεγε ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2022, υπήρξαν υπερκέρδη από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχει φορολογήσει η κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση έχει φορολογήσει τα υπερκέρδη αυτά απλώς δεν έχει βεβαιωθεί ακόμη η φορολογία. Περιμένω τα έσοδα μέχρι τέλος του χρόνου τα οποία θα είναι μεταξύ 300 εκατ. ευρώ  και 400 εκατ. ευρώ. Είναι κόλαση να μετρήσεις αυτά τα έσοδα διότι έχεις μια καθυστέρηση στην μέτρηση των λογαριασμών. Αυτά τα έσοδα για να μετρηθούν πρέπει να πας πελάτη -πελάτη τιμολόγιο-τιμολόγιο », σημείωσε.

«Συνεπώς είναι μια  πάρα πολύ δύσκολη  και επώδυνη τεχνική δουλειά  για να τελειώσει. Δεν το έχει ξανά κάνει το ελληνικό κράτος, θα το κάνει  » συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας  είπε ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2022, υπήρξαν υπερκέρδη που δεν έχει φορολογήσει η κυβέρνηση. «Από τη φορολόγηση του 90% των υπερκερδών θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί είτε με τα δεδομένα της ΡΑΕ για έξι μήνες 800 εκατομμύρια ευρώ είτε με τους υπολογισμούς τους δικούς μας 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ»,  σημείωσε  ο κ. Τσίπρας

Την κατάθεση τροπολογίας για φορολόγηση των υπερκερδών προανήγγειλε ο  Σκρέκας

Στην πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση για μηχανισμό φορολόγησης υπερεσόδων και στον κλάδο της προμήθειας ενέργειας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στη Βουλή και τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε την αισχροκέρδεια να απειλήσει την κοινωνία»

Σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε ότι την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, και υπουργική απόφαση, που θα φορολογεί τα υπερέσοδα που θα δημιουργηθούν στον κλάδο της προμήθειας, για το ενδεκάμηνο έως τον Νοέμβριο.

Όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση μηχανισμός φορολόγησης υπερκερδών στην παραγωγή, (και τώρα) «ερχόμαστε και κλείνουμε και το παράθυρο στην προμήθεια».

Ο κ. Σκρέκας είπε επίσης ότι μέχρι τώρα «έχουμε εισπράξει πάνω από 2,2 δισ. ευρώ», ενώ αναφέρθηκε και σε έρευνα για τα υπερκέρδη που έχουν φορολογήσει άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και (με τα έως τώρα στοιχεία) φαίνεται ότι «η Ελλάδα έχει φορολογήσει τα περισσότερα υπερέσοδα». «Θα ζητήσουμε από τη ΡΑΕ να εξετάσει, για όλα τα 27 κράτη-μέλη, τι έχουν ανακτήσει από υπερέσοδα», προσέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.