Quantcast
Έρχονται αυξήσεις συντάξεων σε δικαστές - Τα σενάρια για τον τρόπο καταβολής τους - enikonomia.gr
share

Έρχονται αυξήσεις συντάξεων σε δικαστές – Τα σενάρια για τον τρόπο καταβολής τους

δημοσιεύτηκε:

Διάφορα σενάρια για τον τρόπο καταβολής της αύξησης των συντάξεων στους δικαστικούς φαίνεται πως επεξεργάζονται τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά την πρόσφατη απόφαση που εξέδωσε το Ελεγκτικό  Συνέδριο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος  Τύπος» ένα από τα βασικά σενάρια που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι να γίνει η αποκατάσταση των συντάξεων όχι με άμεσες αυξήσεις, αλλά με τη θέσπιση ειδικών ποσοστών αναπλήρωσης μόνο για τους δικαστές, ώστε ο συντάξεις τους να προσεγγίσουν το 70% ή και το 80% που ήταν με το παλαιότερο καθεστώς (Π.Δ. 169/2007). Δηλαδή τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται -μετά την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου -νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει αυξήσεις μόνιμου χαρακτήρα για τις συντάξεις των δικαστών μέσα από αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης, με την οποία  η κυβέρνηση εντέλλεται να αποκαταστήσει τις αποδοχές τους ώστε να προσεγγίζουν στο 80% του μισθού τους.

Και αυτό γιατί με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου εκτός από τις μνημονιακές μειώσεις, ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικά ειδικά για τους δικαστές δύο από τα άρθρα του νόμου Κατρούγκαλου, το ένα (άρθρο 8) για τα ποσοστά αναπλήρωσης και το άλλο (άρθρο 14) για τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την προσωπική διαφορά.

Οι δύσκολες  εξισώσεις

Για μεν τις μνημονιακές περικοπές το οικονομικό επιτελείο ψάχνει τη νομική φόρμουλα που δεν θα γενικεύει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους δικαστές (περίπου 4.000 ενδιαφερόμενοι) αλλά θα δικαιώνονται μόνον όσοι έκαναν προσφυγή.

Για δε τα ποσοστά αναπλήρωσης που είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι, καθώς από αυτά θα εξαρτηθεί αν και κατά πόσο οι συντάξεις τους θα φτάσουν στα προμνημιονιακά επίπεδα, εξετάζεται να εισαχθούν στα ισχύοντα σήμερα ποσοστά αναπλήρωσης ειδικοί προσθετικοί συντελεστές που θα αφορούν τον υπολογισμό των συντάξεων των δικαστών. Πρακτικά αυτό θα σημαίνει ότι θα αυξηθούν τόσο οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων δικαστών όσο και των μελλοντικών που θα εξέλθουν της υπηρεσίας τους με βάση τους νέους συντελεστές. Για τους παλαιούς δε, οι αυξήσεις εξετάζεται να μην έχουν αναδρομικό χαρακτήρα και να ισχύσουν από εδώ και πέρα. Αν δηλαδή για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς προκύπτει αύξηση κατά 300 ή 400 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη, αυτή να είναι μόνιμη και να αρχίσει να καταβάλλεται από εδώ και πέρα.

Τι λέει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου λέει επί της ουσίας ότι ορθώς κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Μισθοδικείο (με αποφάσεις του 2028 και του 2021) όλες οι μνημονιακές περικοπές που έγιναν μετά το 2012 στις συντάξεις των δικαστών και ζητά από την κυβέρνηση να τις επαναφέρει στα επίπεδα που ήταν πριν το 2012.

Οι νέες διεκδικήσεις

Ακολουθούν απόστρατοι και απλοί συνταξιούχοι.

Το πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση όμως, είναι ότι ανάλογες βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης θα ζητήσουν και άλλοι συνταξιούχοι είτε υπάγονται όπως οι δικαστές στα ειδικά μισθολόγια δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι πανεπιστημιακοί, κ.λπ. είτε είναι απλοί συνταξιούχοι του Δημοσίου και άλλων ταμείων. Το επιχείρημα από την πλευρά της κυβέρνησης απέναντι σε τέτοιες πιθανές διεκδικήσεις είναι ότι το Σύνταγμα ορίζει ότι οι συντάξεις των δικαστών πρέπει να είναι σε «ευθεία σύνδεση» με το μισθό τους, ενώ για τις άλλες κατηγορίες η σύνταξη να είναι σε «εύλογη σχέση» με το μισθό.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων αυτή η εύλογη σχέση επιτυγχάνεται με τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης που ισχύουν με τον νόμο Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, πλην όμως ακόμη και με αυτές τις βελτιώσεις οι σημερινές συντάξεις υπολείπονται ως και 30% σε σχέση με τις παλαιότερες.

Επομένως αν αρχίσουν να «ξηλώνονται» τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις των δικαστών, είναι θέμα χρόνου να αλλάξουν και για άλλες κατηγορίες

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.