Quantcast
Έρχονται ανακοινώσεις για την επιταγή ακρίβειας – Ποιοι θα πάρουν και ποιοι «κόβονται» - enikonomia.gr
share

Έρχονται ανακοινώσεις για την επιταγή ακρίβειας – Ποιοι θα πάρουν και ποιοι «κόβονται»

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την περιβόητη «επιταγή ακρίβειας», η οποία φέτος πιθανότατα δεν θα φέρει τον συγκεκριμένο… τίτλο: Τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού «άνοιξαν» τον δρόμο για την χορήγηση μίας έκτακτης ενίσχυσης λίγο πριν τα Χριστούγεννα σε οικονομικά «ευπαθείς» ομάδες, αλλά όπως όλα δείχνουν θα είναι «ψαλιδισμένη»: Επιπλέον, εκτός της λίστας των δικαιούχων θα μείνουν όσοι πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η σημαντική υπέρβαση που κατέγραψαν τα κρατικά έσοδα στο 10μηνο, όπως αποτυπώθηκε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, «ανοίγει» δημοσιονομικό χώρο και διαμορφώνει έναν «κουμπάρα» 300 εκατ. ευρώ, ο οποίος και προορίζεται να «σπάσει» για την στήριξη των ευάλωτων στην «σκιά» του εντεινόμενου κύματος της ακρίβειας.

Ποιοι θα είναι το ποσό της φετινής «επιταγής ακρίβειας»

Η νέα «επιταγή ακρίβειας» – που πάντως αυτή τη φορά θα έχει διαφορετική ονομασία – θα πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα σε περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους, με διαφορές στην αρχιτεκτονική συγκριτικά με εκείνη που δόθηκε πέρυσι.

Οπωσδήποτε δικαιούχοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι θα εισπράξουν και φέτος ένα οριζόντιο εφάπαξ ποσό, ως έκτακτο «Δώρο Χριστουγέννων» με εισοδηματικά κριτήρια.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να πέσει χαμηλότερα ο πήχης των εισοδηματικών κριτηρίων φέτος ώστε να καταστούν δικαιούχοι όσοι έχουν εισόδημα έως 700 ευρώ το μήνα, κοντά στα 8.500 ευρώ το χρόνο (από 9.600 πέρυσι).

Αλλά και το ποσό θα είναι «ψαλιδισμένο» και θα φτάνει έως τα 200 ευρώ, όταν πέρυσι έφτανε τα 250.

Ποιοι θα πάρουν και ποιοι «κόβονται» από την επιταγή ακρίβειας

Εκτός «επιταγής» θα μείνουν όσοι θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς: Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ (σ.σ.: δικαιούχοι του οποίου είναι όσοι δεν δουν αύξηση της σύνταξής τους στην τσέπη λόγω προσωπικής διαφοράς) δεν θα μπορούν να λάβουν και επιταγή ακρίβειας, καθώς αν εισέπρατταν και τις δυο ενισχύσεις, τελικά θα έφταναν να λάβουν περισσότερα από άλλους συνταξιούχους που θα πάρουν μόνο την αύξηση 3%.

Έτσι, πέρα από τα «ψαλιδισμένα» εισοδηματικά κριτήρια εξετάζεται να οριστεί και ως προϋπόθεση για τη φετινή επιταγή ακρίβειας να ληφθεί μόνο από τους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς, τουλάχιστον στο μέγιστο ποσό της, δηλαδή 200 ευρώ.

Δεδομένου ότι τα 200 ευρώ του επιδόματος θα δοθούν σε συνταξιούχους με συντάξεις έως 700 ευρώ και το εισοδηματικό όριο που εξετάζεται για το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων είναι επίσης τα 700 ευρώ, οι δυο πληθυσμοί δικαιούχων θα έχουν σίγουρα κοινά άτομα και αλληλεπικαλύψεις.

Για το επίδομα προσωπικής διαφοράς όμως υπάρχει πρόσθετο κριτήριο: ποσό προσωπικής διαφοράς άνω των 10 ευρώ.

Συνεπώς οι κερδισμένοι της επιταγής ακρίβειας αναμένεται να είναι συνταξιούχοι με εισόδημα έως 700 (ή 800 ευρώ) το μήνα (από συντάξεις ή άλλες πηγές):

  • χωρίς προσωπική διαφορά ή
  • με προσωπική διαφορά μικρότερη των 10 ευρώ

Δηλαδή είναι συνταξιούχοι που θα λάβουν την αύξηση 3% και επειδή είναι χαμηλοσυνταξιούχοι – σε συντάξεις 700 ευρώ η αύξηση θα είναι μόλις 21 ευρώ το μήνα – θα πάρουν και την επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα.

Οι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» από τον ΟΠΕΚΑ  

Δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας αναμένεται να είναι και μια σειρά ευάλωτων νοικοκυριών που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

Την περασμένη χρονιά δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας των επιδοματούχων, ήταν:  

  • Οικογένειες με παιδιά που εισπράττουν το Επίδομα Τέκνων Α21. Είχαν λάβει πέρυσι ενάμιση επίδομα έξτρα.
  • ΑμεΑ: Δικαιούχοι ήταν και οι επιδοματούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ. Έλαβαν οριζόντιο εφάπαξ επίδομα.
  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες
  • Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Την προηγούμενη χρονιά πήραν διπλό επίδομα πριν από τα Χριστούγεννα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.