Quantcast
Έρχονται φορο- παρεμβάσεις για τους πληγέντες από την πανδημία - Σε ποια πεδία θα γίνουν οι ανατροπές - enikonomia.gr
share

Έρχονται φορο- παρεμβάσεις για τους πληγέντες από την πανδημία – Σε ποια πεδία θα γίνουν οι ανατροπές

δημοσιεύτηκε:

Έκτακτες φορο- παρεμβάσεις «μαγειρεύει» η κυβέρνηση λίγο πριν ανοίξει το TAXIS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων: λόγω… πανδημίας και αλλεπάλληλων μέτρων στήριξης καθυστέρησε η έναρξη της διαδικασίας, που όμως αναμένεται πλέον να αρχίσει λίγο μετά το Πάσχα. Ο «χάρτης» όμως των φορολογουμένων άλλαξε εξαιτίας των μέτρων στήριξης και έτσι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθούν «στοχευμένες» κινήσεις στην φορολόγησή τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Πάνω από 1 εκατ. υπολογίζεται πως είναι τα νοικοκυριά που θα δηλώσουν ως μοναδικό εισόδημα τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και επιχειρήσεις την ενίσχυση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Εξέλιξη που ανατρέπει όλα τα δεδομένα και καθιστά αναγκαίες μια σειρά από έκτακτες παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν υπέρμετρες φορο- επιβαρύνσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Τι κινήσεις «μαγειρεύει» η κυβέρνηση
Πρόκειται για ενέργειες που θα αφορούν στα τεκμήρια διαβίωσης, το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, τον τρόπο χορήγησης φοροαπαλλαγής σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εισέπραξαν ενοίκια, το τέλος επιτηδεύματος (επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών) και τον τρόπο εξόφλησης των φόρων των φετινών εκκαθαριστικών της εφορίας. Οι εκκρεμότητες αυτές και οι αναγκαίες προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στα φορολογικά έντυπα και στο taxisnet ήταν εκείνες που καθυστέρησαν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων, για αυτό και μετατίθεται για μετά το Πάσχα.

Ποιες αλλαγές προωθούνται
Ποιες ακριβώς όμως είναι οι αλλαγές που προωθούνται; Για τα τεκμήρια διαβίωσης αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Συγκεκριμένα:

  • Θα νομοθετηθεί η έμμεση απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης ώστε να αποτραπεί η υπερφορολόγηση που μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή των τεκμηρίων σε βάρος όσων υπέστησαν το 2020 σημαντικές εισοδηματικές απώλειες εξαιτίας των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος για να δηλωθούν τα εισοδήματα του 2020 θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους εκ των φορολογουμένων περιλαμβάνονται στους πληγέντες οικονομικά από την πανδημία να επικαλεστούν τα πάσης φύσεως ποσά εκτάκτων οικονομικών ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος. Ουσιαστικά, βάσει αυτής της λογικής, οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν θα ανασταλούν για τους πληγέντες από την πανδημία, αλλά θα απενεργοποιηθούν εμμέσως, καθώς οι επιπλέον διαφορές εισοδήματος που θα προκύπτουν στις φορολογικές δηλώσεις τους, λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, θα καλύπτονται αυτόματα με τα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, των αποζημιώσεων για τα απολεσθέντα ενοίκια και ενδεχομένως και με ένα μέρος από τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που εισέπραξαν οι πληγέντες.

Τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
Προς «χαλάρωση» και το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, με τα σενάρια για την τροποποίηση του μέτρου να είναι αρκετά:

  • Μείωση των ποσοστών 20% και 30% των ζητούμενων ηλεκτρονικών αποδείξεων στα επίπεδα του 10%-15% ή 20% εάν αποδειχθεί ότι οι φορολογούμενοι μείωσαν τις συναλλαγές τους το 2020 λόγω πανδημίας και καραντίνας ή εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους.

  • Να μην «μετρήσουν» καθόλου οι μήνες του lockdown για το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Με το σενάριο αυτό θα ισχύσει ένα νέο όριο για την κάλυψη του εισοδήματος των φορολογουμένων με ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί για ένα διάστημα 8 μηνών αντί 12 μήνες.

  • Για συγκεκριμένες κατηγορίες πληγέντων φορολογουμένων να μειωθεί ή να μην ισχύσει καθόλου το «πέναλτι» φόρου 22% στη διαφορά μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί και της αξίας αυτών που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρωθεί.

  • Να διευρυνθεί ο αριθμός των φορολογουμένων που εξαιρούνται από το μέτρο των e-αποδείξεων.

«Καίνε» και τα ανείσπρακτα ενοίκια
Άλλη μια πληγή της εποχής της πανδημίας –και όχι μόνον- τα ανείσπρακτα ενοίκια. Εδώ αναμένεται να γίνουν οι εξής παρεμβάσεις:

  • Απαλλαγή από την επιβολή φόρου εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2020 χωρίς τις προαπαιτούμενες νομικές διαδικασίες που προβλέπει αυτή τη στιγμή ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Για τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για τις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, καθώς επίσης και για τους ιδιοκτήτες που δεν εντάχθηκαν στις αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% αλλά δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο ή μέρος των ενοικίων, εξετάζεται να ισχύσει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις πλήρης απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ποσά των ενοικίων που δεν εισέπραξαν, χωρίς να χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών που απαιτούν συναλλαγές με υπηρεσίες των δικαστηρίων, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ. Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η έκδοση και κοινοποίηση εξώδικης δηλώσεως από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή μέσω δικαστικού επιμελητή.

Ποιες οι κινήσεις για το τέλος επιτηδεύματος
«Πληγή» και το τέλος επιτηδεύματος, όπου αν δεν αλλάξει κάτι θα κληθούν να το καταβάλλουν ακόμη και επιχειρήσεις που άνοιξαν ελάχιστα από τον Μάρτιο του 2020. Εδώ οι σκέψεις είναι οι εξής:

  • Μείωση ή ακόμη και αναστολή καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που κατά τη διάρκεια του 2020 υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες ή να τις περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Η πιο πιθανή λύση για όσες επιχειρήσεις και όσους επαγγελματίες επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού είναι να ισχύσει μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά τόσα δωδέκατα όσα και οι μήνες αναστολής λειτουργίας ή υπολειτουργίας τους εντός του 2020. Εναλλακτικά εξετάζεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος να είναι κλιμακούμενη σε ποσοστό ανάλογο του ποσοστού μείωσης του τζίρου κάθε επιχείρησης και να φθάνει ακόμη και στο 100%.

Και διευκολύνσεις στην εξόφληση φόρου
Προωθείται ακόμη η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η εξόφληση του πληρωτέου ποσού των φόρων που θα αναγράφει κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα μπορεί να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις (την περίοδο από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022), αντί σε 3 διμηνιαίες δόσεις (μέχρι τέλη Ιουλίου, μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και μέχρι τέλη Νοεμβρίου) που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.