Quantcast
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Έρχεται ειδική διάταξη - Τι θα αναφέρει - enikonomia.gr
share

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Έρχεται ειδική διάταξη – Τι θα αναφέρει

δημοσιεύτηκε:

Εξελίξεις για το “πέναλτι ” που πληρώνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Open, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί μέσα στον Ιούλιο στη Βουλή θα περιλαμβάνει ειδική διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος αναφέρει πως θα πληρώνεται στο 100% η σύνταξη του εργαζόμενου και πως θα υπάρχει μια έκτακτη εισφορά στο εισόδημα που παίρνει ο συνταξιούχος ως εργαζόμενος. Δηλαδή η παρακράτηση για τον συνταξιούχο που εργάζεται να γίνεται μέσω της φορολογίας εισοδήματος του. Πρόκειται για  φορολόγηση του κομματιού που αποκτάται από την εργασία του συνταξιούχου και που είναι πέραν της σύνταξης.

 Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Το δεύτερο σενάριο

 Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης  είχε προαναγγείλει  πρόσφατα πως θα υπάρξει νομοσχέδιο, ρυθμίσεις του οποίου θα προβλέπουν τη μετατροπή της κράτησης του 30% στη σύνταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους σε αναλογική, βάσει των ημερών απασχόλησης. Η κράτηση στη σύνταξη θα είναι ανάλογη των ημερών απασχόλησης, είχε διευκρινίσει πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης.
Το mega παραθέτει ένα σχετικό παράδειγμα προκειμένου να γίνει κατανοητό το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό στην πράξη εάν ισχύσει αυτό το σενάριο:
Ένας ασφαλισμένος που λαμβάνει με κύρια σύνταξη 1000 ευρώ και επικουρική 250 ευρώ:
  • Σήμερα χάνει το  30% ακόμη εάν εργαστεί για 15 ημέρες. Δηλαδή έχει μια απώλεια  της τάξεως του 375 ευρώ .Το μέτρο αυτό είναι οριζόντιο για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους και το πέναλτι αυτό εφαρμόζεται ακόμη και εάν εργαστεί κανείς για ημέρα.
  • Εάν όμως μελλοντικά εφαρμοστεί το “πέναλτι” 1% την ημέρα για τις 15 ημέρες εργασίας και θα έχει συνολικά μια μείωση της τάξεως του 15% στο εισόδημα του.

 Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

 Τι δήλωσε σήμερα ο κ.Γεωργιάδης  για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Για το θέμα των εργαζομένων συνταξιούχων μίλησε εκ νέου σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ.

Όσον αφορά στο εάν θα υπάρξει  αναλογική κράτηση στους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ.Γεωργιάδης  είπε πως  «θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις στη Βουλή, , ενδεχομένως και μέσα στις προγραμματικές δηλώσεις, δεν θα πω τις λεπτομέρειες εγώ εδώ  Η γενική ιδέα είναι ότι δεν πρέπει ο συνταξιούχος να υφίσταται ποινή όταν θέλει να συνεχίσει να εργάζεται. Δεν πρέπει η εργασία του να είναι ποινή.  Ο συνταξιούχος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πληρώσει τα ένσημά του και παίρνει τη σύνταξή του γιατί πλήρωσε τα ένσημά του, δουλεύοντας 35 χρόνια άλλος 38, άλλος 40.  Δεν είναι σωστό να λες σε αυτόν τον άνθρωπο ότι επειδή αποφάσισες να δουλέψεις παραπάνω για να συμπληρώσεις το εισόδημά σου, γιατί σου αρέσει, δεν είναι μόνο θέμα ανάγκης ή γιατί υπάρχει μια ευκαιρία, ότι πάω και σου κόβω το 30% της σύνταξης, αυτό είναι ποινή. Και είναι μια ποινή που έχει και κάποιες πολύ παράλογες στρεβλώσεις »  είπε και ανέφερε ενδεικτικά ένα σχετικό παράδειγμα: 

«Είσαι καλλιτέχνης και σου ζητούν να κάνεις δύο εμφανίσεις ένα μήνα, να πας σε δύο συναυλίες. Εάν είναι συνταξιούχος και κάνεις δύο εμφανίσεις, χάνεις το 30% της σύνταξής σου, άρα τι θα κάνεις, ή δε θα πας να κάνεις εμφανίσεις ένα ενδεχόμενο  ή θα τις κάνεις και θα πληρωθείς μαύρα, το πιθανότερο ενδεχόμενο» σημείωσε.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εκ νέου εάν θα υπάρξει κράτηση ανάλογα με τις ημέρες εργασίας του συνταξιούχου. «Τις  λεπτομέρειες θα τις πούμε στη Βουλή » απάντησε.

Τι αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

«  Στις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μία από τις αλλαγές που έρχονται αφορά στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης τους και μελετάται η καταβολή ενός ποσοστού –πιθανότατα το 10%- από την αμοιβή που λαμβάνουν από την εργασία τους » ανέφερε το υπουργείο Εργασίας σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.