Quantcast
Έτσι θα εκδοθούν 126.700 συντάξεις που εκκρεμούν έως και 7 χρόνια - enikonomia.gr
share

Έτσι θα εκδοθούν 126.700 συντάξεις που εκκρεμούν έως και 7 χρόνια

δημοσιεύτηκε:

Στην εκκαθάριση περισσότερων από 126.700 εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης έως το τέλος Μαρτίου 2023 και 13.724 εφάπαξ έως το τέλος του έτους αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Συνολικά το ποσό που οφείλεται στους ασφαλισμένους προσεγγίζει τα 430 εκατ. ευρώ.

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Μετά την απονομή της πλειοψηφίας των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης κύριας ασφάλισης, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ θα εστιάσουν στην απόδοση των επικουρικών συντάξεων, δημιουργώντας ένα αντίστοιχο «πύργο ελέγχου», προκειμένου να σταματήσει η πολύμηνη αναμονή των συνταξιούχων, που σε κάποιες δύσκολες περιπτώσεις, όπως η διαδοχική ασφάλιση, φτάνει και τα επτά έτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων θα απαιτηθούν μερικοί μήνες μετά την ολοκλήρωση της απόδοσης των κύριων συντάξεων. Η εξάλειψη του στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων που ξεπερνούν τις 98.800, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου, θα ξεκινήσει εντός Σεπτεμβρίου και η πρώτη σημαντική αποκλιμάκωση θα φανεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους με στόχο έως το τέλος Μαρτίου-Απριλίου 2023 να έχει δοθεί η πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων.

Οπως αναφέρουν στη Realnews αρμόδιοι υπάλληλοι από τον e-ΕΦΚΑ, υπάρχουν πολύ δύσκολες περιπτώσεις, με διαδοχική και παράλληλη απασχόληση σε διαφορετικά ταμεία, κυρίως αυτοαπασχολούμενων (π.χ. νομικών, μηχανικών κ.λπ.) που παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2015 και το 2016. Για τις νέες αιτήσεις θα τηρηθεί η διαδικασία fast track, που προβλέπει την καταβολή της επικουρικής σύνταξης σε διάστημα τριών μηνών, αμέσως μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν, εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, κύρια και επικουρική σύνταξη το αργότερο μέσα σε 6 μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, που έχει στη διάθεσή της η «R», στο τέλος Ιουνίου 2022 υπήρχαν 126.719 εκκρεμείς αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, εκ των οποίων οι 98.887 ήταν ληξιπρόθεσμες, με το εκτιμώμενο κόστος τους να είναι της τάξης των 177,19 εκατ. ευρώ. Συνολικά το κόστος για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε 227,067 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείου, η μέση επικουρική μεικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ. Από αυτές τις αιτήσεις, οι 39.087 αφορούσαν το Δημόσιο (30.394 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις).

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.