Quantcast
Εβδομάδα πληρωμών για τις συντάξεις: Ποιες είναι οι νέες ημερομηνίες - Πότε εξοφλούνται τα επιδόματα - enikonomia.gr
share

Εβδομάδα πληρωμών για τις συντάξεις: Ποιες είναι οι νέες ημερομηνίες – Πότε εξοφλούνται τα επιδόματα

δημοσιεύτηκε:

Εβδομάδα πληρωμών αυτή που μπαίνει καθώς οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων θα δουν τα χρήματά τους για τις συντάξεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς: Δεν θα ισχύσει όμως το ίδιο για τους δικαιούχους επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, που θα πρέπει να περιμένουν να…   τελειώσει η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου για να εισπράξουν τις ενισχύσεις που τους καταβάλλονται μέσω του Οργανισμού. Ένα πάντως από το πιο «δημοφιλή» επιδόματα του ΟΠΕΚΑ δεν θα χορηγηθεί τον τρέχοντα μήνα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Και αυτό το επίδομα δεν είναι άλλο από το επίδομα τέκνων Α21, που έτσι και αλλιώς εξοφλείται κάθε δίμηνο. Δεδομένου, ότι η τελευταία πληρωμή έγινε τον Σεπτέμβριο, η επόμενη –ε’- δόση του επιδόματος θα καταβληθεί, τέλη Νοεμβρίου.

Κατά παρέκκλιση της διμηνιαίας τακτικής πληρωμής, η στ’ δόση του Α21 είναι πολύ πιθανό να εξοφληθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι νέες ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά στους συνταξιούχους, από την προηγούμενη πληρωμή κιόλας οι ημερομηνίες εξόφλησης έχουν διαφοροποιηθεί: Πλέον οι συντάξεις για τους μη μισθωτούς θα καταβάλλονται την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, ενώ για τους μισθωτούς θα καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Κατά συνέπεια οι ημερομηνίες εξόφλησης των συντάξεων μηνός Νοεμβρίου διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για μεν τους μη μισθωτούς στις 26 τρέχοντος, για δε τους μισθωτούς στις 30 του μήνα.

Συγκεκριμένα:

  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών)θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
  • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
  • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
  • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου

Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Νοεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για τους μισθωτούς την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα:

  • Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.
  • Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο δηλαδή Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα και κατά τις απογευματινές ώρες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Εξόφληση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

Την τελευταία εργάσιμη του Οκτώβρη, δηλαδή την Τρίτη 31 του μήνα, θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Και εδώ την προηγούμενη της πληρωμής εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου και κατά τις απογευματινές ώρες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Να επισημανθεί πάντως πως όσον αφορά στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα ποσά που χορηγούνται στους δικαιούχους αυξάνονται από την 1η Δεκεμβρίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όχι μόνον το ύψος της αναπροσαρμογής της ενίσχυσης, αλλά και των εισοδηματικών κριτηρίων που καθορίζουν το ποιοι θα λάβουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Με άλλα λόγια θα αυξηθούν και τα ποσά αλλά και ο αριθμός των δικαιούχων.

Σήμερα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ξεκινά από 200 ευρώ και φθάνει έως και τα 400 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του ωφελούμενο νοικοκυριού.

Από τον Δεκέμβριο το ποσό αυτό θα κυμαίνεται μεταξύ 216 και 432 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους πριν από τα Χριστούγεννα.

Θα αναπροσαρμοστούν και τα εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι νέοι δικαιούχοι, των οποίων οι αιτήσεις θα εγκριθούν από τον Δεκέμβριο του 2023 και μετά.

Έτσι, για έναν ενήλικα, το εισόδημά του κατά το εξάμηνο πριν από την αίτηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.200 ευρώ. Με την αύξηση κατά επίσης 8%, από 1η Δεκεμβρίου 2023 θα ανέλθει σε 1.296 ευρώ.

Για έναν ενήλικα με ανήλικο τέκνο (μονογονεϊκή οικογένεια) σήμερα ισχύει όριο εισοδήματος τα 1.800 ευρώ, που θα αυξηθούν στα 1.944 ευρώ.

Για ζευγάρι χωρίς παιδιά, από τα 1.800 ευρώ, το όριο θα ανέλθει επίσης στα 1.944 ευρώ, ενώ για ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα, από 2.400 ευρώ, το όριο θα αυξηθεί στα 2.592 ευρώ.

Επίσης, για ζευγάρι με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος και ένα ανήλικο τέκνο, σήμερα, το εισοδηματικό κριτήριο ανέρχεται σε 2.700 ευρώ και με την υπογραφή της νέας υπουργικής απόφασης θα ανέβει στα 2.916 ευρώ στο εξάμηνο.

Το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί επίσης κατά 8% και θα διαμορφωθεί στα 5.832 ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.