Quantcast
'Εως και 7 χρόνια επιπλέον εργασία για 150.000 ασφαλισμένους - enikonomia.gr
share

‘Εως και 7 χρόνια επιπλέον εργασία για 150.000 ασφαλισμένους

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

 

Περισσότεροι από 150.000 ασφαλισμένοι αναμένεται να παραμείνουν στην αγορά εργασίας έως και 7 χρόνια επιπλέον, λόγω των αλλαγών που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση έως τις 15 Οκτωβρίου.   
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση προχωρά:

-Στην ολική ανατροπή του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών στο δημόσιο και δη στους ΟΤΑ, αφού προχωρά στην κατάργηση της εξαίρεσης των εργαζόμενων στην καθαριότητα από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Περίπου 30.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τα νεκροταφεία και τις εργασίες ασφαλτόστρωσης στους δήμους, που βάσει του 3ου Μνημονίου διατηρούσαν τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60, με 15 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων τα 12 στα Βαρέα, θα οδηγηθούν σε αύξηση των απαιτούμενων ορίων ηλικίας, σταδιακά έως και κατά 7 χρόνια.

-Στην κατάργηση της 35ετίας και 37ετίας με μικρότερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από το γενικό όριο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 100.000 ασφαλισμένοι να εγκλωβιστούν από 3 έως 5 χρόνια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικά, μεταξύ των υποχρεώσεων που περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, υπάρχει πρόβλεψη για προσθήκη διάταξης που θα ορίζει ότι όσοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη πριν από την ηλικία των 67 ετών με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, θα πρέπει άμεσα να έχουν συμπληρώσει 35ετία, η οποία έως το 2022 θα γίνει (σταδιακά) 40ετία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να θιγούν άνεργοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που ανέστειλαν λόγω κρίσης τη δραστηριότητά τους και περίμεναν να “πιάσουν” το μεταβατικό όριο ηλικίας που προβλεπόταν, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Πλέον, εάν δεν ξαναενταχθούν στην αγορά εργασίας θα πρέπει να περιμένουν έως τα 67.  

-Ακόμη το πακέτο των προαπαιτούμενων για το ασφαλιστικό περιλαμβάνει τη κατάργηση βασικών διατάξεων του νόμου Στρατούλη για τις συντάξεις των υπερηλίκων του ΟΓΑ, όπως η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, η μείωση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων σε επιχειρήσεις που  έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση κ.α.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.