Quantcast
Έξι νέα προγράμματα για 65.000 ανέργους – Ποια θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα και ποιους αφορούν - enikonomia.gr
share

Έξι νέα προγράμματα για 65.000 ανέργους – Ποια θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα και ποιους αφορούν

δημοσιεύτηκε:

Έξι νέες δράσεις για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και την επανένταξη στην αγορά εργασίας 65.000 ανέργων σχεδιάζει να υλοποιήσει ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτης, σταδιακά από το πρώτο εξάμηνο του 2024. Τα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 και ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.

Της Αργυρώς Μαυρούλη – Πηγή: Realnews

Παράλληλα, παραμένουν ενεργά πέντε προγράμματα, με 22.700 κενές θέσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το νέο πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που καλύπτει το σύνολο του κόστους του νεοπροσλαμβανόμενου, δηλαδή τόσο την αμοιβή του όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές. Η υποχρέωση του εργοδότη είναι να διατηρήσει τον εργαζόμενο για τουλάχιστον 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση της επιδότησης. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ, στην έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνεται η σωστή επιλογή στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Τα επόμενα προγράμματα επιδότησης απασχόλησης και κατάρτισης που σχεδιάζει ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπ. Πρωτοψάλτης και θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα είναι τα εξής:

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες. Σκοπός της προτεινόμενης δράσης είναι να υποστηρίξει τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία με τη δημιουργία 5.000 νέων επιχορηγούμενων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις άνεργες γυναίκες (μέσω υψηλότερων ποσοστών επιδότησης σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες ανέργων).
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η δράση αφορά τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα εμπόδια προκειμένου να ενταχθούν η να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Δικαιούχοι της δράσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
  • Πρόγραμμα προεργασίας για άνεργους νέους ηλικίας 18-30 ετών. Δικαιούχοι της δράσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα. Ωφελούμενοι της δράσης είναι 10.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο των ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ, ηλικίας 18 έως 30 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
  • Ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων ως προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας, με παροχή πιστοποίησης των αποκτηθεισών γνώσεων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάρτιση, αναβάθμιση δεξιοτήτων ή/και επανακατάρτιση για έως 5.000 εγγεγραμμένους ανέργους στο μητρώο της ΔΥΠΑ, προκειμένου να απασχοληθούν ως προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας κατόπιν πιστοποίησης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη μορφή της σύγχρονης εξ αποστάσεως κατάρτισης, διάρκειας 105 ωρών, για έως 5.000 ωφελουμένους. Η έναρξή του τοποθετείται για το τέταρτο τρίμηνο του 2024.
  • Στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης σε κρίσιμες περιοχές μακροχρόνιας ανεργίας (για ανέργους ηλικίας 45 ετών και άνω). Η δράση αφορά την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, με προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας. Η δράση αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω.
  • Νέο πρόγραμμα για 25.000 ανέργους, οι οποίοι θα λαμβάνουν για επτά μήνες τον κατώτατο μισθό. Η δράση περιλαμβάνει ενέργειες προετοιμασίας και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, με σκοπό την ένταξη στην αγορά εργασίας 25.000 νέων έως 29 ετών. Ωφελούμενοι της δράσης είναι άνεργοι/ες ηλικίας 18-29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει συνολικά λιγότερες από 300 ημέρες ασφάλισης μέχρι την τοποθέτησή τους στον πάροχο/επιχείρηση. Η δράση απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) και σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημόσιου τομέα. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι επτά μήνες με πλήρη απασχόληση. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι και θα λαμβάνουν από τη ΔΥΠΑ τον κατώτατο μισθό κάθε μήνα. Επιπρόσθετα, θα καταβάλλεται και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Το τελευταίο πρόγραμμα που «έτρεξε» η ΔΥΠΑ αφορούσε την κατάρτιση 10.000 ανέργων ηλικίας 25 έως 45 ετών και υπερκαλύφθηκε σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας. Η δράση προέβλεπε κατάρτιση, πιστοποίηση και βραχυπρόθεσμη επιδοτούμενη απασχόληση. Σκοπός του έργου ήταν η αναβάθμιση των δεξιοτήτων, όπως ψηφιακές, «πράσινες» και «μπλε», ή/και η επανακατάρτιση ανέργων σε τομείς/περιοχές υψηλής ζήτησης.

Μετά την κατάρτιση θα ακολουθήσει πρόγραμμα εξάμηνης απασχόλησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στις νέες δεξιότητες. Συνολικά, πάνω από 50.000 άνεργοι ωφελήθηκαν από τις πολιτικές απασχόλησης της ΔΥΠΑ εντός του 2023. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου 2022 έως 15 Δεκεμβρίου 2023, 50.282 άνεργοι εργάστηκαν, μέσω των προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Τα προγράμματα αφορούσαν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, καθώς και τη νέα επιχειρηματικότητα και περιελάμβαναν πέντε νέες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, θα «τρέξει» η κατάρτιση 280.000 ωφελουμένων έως το 2025, με έμφαση στην ψηφιακή και στην πράσινη οικονομία και με στόχο να δημιουργήσουν το ατομικό τους portfolio δεξιοτήτων, προκειμένου να ανατραπεί η αρνητική εικόνα που έχει η χώρα μας στον πολύπαθο τομέα των δεξιοτήτων. Η νέα τάση είναι τα ταχύρρυθμα προγράμματα δύο-τριών μηνών, που βοηθούν εργαζομένους και ανέργους να αποκτήσουν νέες γνώσεις και να επικαιροποιήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ.

Οι δράσεις σήμερα

Ενεργά παραμένουν πέντε προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης που αφορούν στη δημιουργία 22.700 νέων θέσεων εργασίας και καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες ανέργων σε όλη την επικράτεια, με ποσοστά επιχορήγησης έως 100% και συνολική επιδότηση έως 17.000 ευρώ ανά θέση. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 22.700 διαθέσιμες θέσεις στις εξής δράσεις:

  • Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων 30-66 ετών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 70% ευρώ ανά θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 700.
  • Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης. Η επιχορήγηση μισθού και εισφορών ανέρχεται σε 715 ευρώ μηνιαία για 15 μήνες, έως 8.580 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 3.000.
  • Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων που αντιτου μισθού και των εισφορών για 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12, έως 17.170 ευρώ ανά θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 700.
  • Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης. Η επιχορήγηση μισθού και εισφορών ανέρχεται σε 715 ευρώ μηνιαία για 15 μήνες, έως 8.580 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 3.000.
  • Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών για 12-24 μήνες, έως 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 8.000.
  • Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και στις γυναίκες, για την πρόσληψη ανέργων όλων των ηλικιών. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 15 μήνες, έως 12.264 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 4.000.
  • Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων 45 ετών και άνω. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες, έως 13.709 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας. Οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται στις 7.000.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.