Quantcast
Εξοικονομώ 2023: Μέχρι αύριο μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για το πρόγραμμα-Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Εξοικονομώ 2023: Μέχρι αύριο μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για το πρόγραμμα-Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι αύριο, Παρασκευή, 29 Μαρτίου μπορούν τα ενδιαφερόμενα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά να υποβάλλουν αίτηση στο https://exoikonomo2023.gov.gr/ για να συμμετάσχουν στον β κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023».

Διευκρινίζεται πως όταν υποβάλλουν αίτηση οι πολίτες- υποψήφιοι για το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να γνωρίζουν πως  δεν χρειάζεται  να προσκομίσουν τον φάκελο με τα δικαιολογητικά ωστόσο θα πρέπει να επισυνάψουν τα απαραίτητα ηλεκτρονικά. Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) και για κάθε επιλέξιμη κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης. Παράλληλα επισημαίνεται ο προϋπολογισμός  του προγράμματος ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται δε πως στον β κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» δεν μπορούν να συμμετάσχουν:

  • Οι πολίτες που έχουν  κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» , “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, «Εξοικονομώ 2021» και «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους». Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως διαμέρισμα.
  • Φυσικό πρόσωπο που έχει υποβάλλει αίτηση στον α’ κύκλο του προγράμματος.
  • Κατοικία για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση στον α’ κύκλο του προγράμματος.

Για την υποβολή της και την παρακολούθηση του έργου, ο ενδιαφερόμενος χρησιμοποιεί υποχρεωτικά Τεχνικό Σύμβουλο, φυσικό πρόσωπο, με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι μηχανικός, εγγεγραμμένος στο Μητρώο Μελών ή στο Βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), το κόστος του οποίου καλύπτεται απευθείας από το πρόγραμμα.

 

Τα SOS  που πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα

Μερικά άλλα σημαντικά στοιχεία του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων  τα εξής:

1.Οι δυνητικοί δικαιούχοι

Για να  λάβει  κάποιος δυνητικός ωφελούμενος μέρος στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ατομικό εισόδημα που δεν θα ξεπερνάει τις 5.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000 ευρώ. Σημειώνεται δε πως σε 75% ανέρχεται το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης από τον αιτούντα και σε 65% στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης σε έτερο πρόσωπο ή ενοικίασης, αντιστοίχως

 

Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που υφίσταται νόμιμα, χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, η οποία δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα και έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Μετά την απόφαση υπαγωγής παρέχεται η δυνατότητα στον ωφελούμενο να χρησιμοποιήσει την προκαταβολή επιχορήγησης

2.Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις

Επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν στις παρακάτω κατηγορίες δαπανών:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
  • Εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home)

Σημειώνεται δε πως οι δαπάνες των παρεμβάσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ή μέρος αυτών δεν πρέπει να έχουν λάβει ενίσχυση από άλλο Ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο πρόγραμμα ευρωπαϊκό ή εθνικό, π.χ. από δράσεις αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου, πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» κ.λπ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί διπλή χρηματοδότηση παρέμβασης, η συγκεκριμένη δαπάνη κρίνεται ως μη επιλέξιμη.

 

Για να ενημερωθείτε περαιτέρω για τον β’ κύκλο του προγράμματος “Εξοικονομώ 2023″  διαβάστε εδώ  και εδώ 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.