Quantcast
«Appodixi»: Αλλάζει η εφαρμογή από Σεπτέμβριο - Πότε και σε ποιους θα δίνεται bonus - enikonomia.gr
share

«Appodixi»: Αλλάζει η εφαρμογή από Σεπτέμβριο – Πότε και σε ποιους θα δίνεται bonus

δημοσιεύτηκε:

Nέο ” λίφτινγκ” αναμένεται να έρθει τον Σεπτέμβριο στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ “Appodixi” μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους από την επιχείρηση και να καταγγείλουν επώνυμα ή ανώνυμα παρατυπίες και παρανομίες. Ουσιαστικά θα υπάρξει μια νέα -αναβαθμισμένη εφαρμογή “καρφώματος” πλαστών αποδείξεων στο πλαίσιο της οποίας θα δίνεται ένα είδος bonus (πίστωση ποσού ή φοροέκπτωση) στους φορολογουμένους που θα την χρησιμοποιήσουν και θα διαπιστώνονται παραβάσεις.

Η εφαρμογή αυτή αναμένεται να συμπεριληφθεί σε νομοθετική ρύθμιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή και θα προβλέπει ένα ανώτερο και ένα κατώτατο μπόνους το οποίο θα είναι ανάλογο με την αξία της απόδειξης και το εύρος της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται. Δεν αποκλείεται πάντως  το μικρότερο ποσό που θα κερδίζει ο φορολογούμενος να είναι το τριπλάσιο της αξίας της απόδειξης ενώ το μεγαλύτερο να μην υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Οι πολίτες μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο… του εφοριακού και να ελέγχουν τη νομιμότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Μέσω της «Appodixi» οι καταναλωτές σαρώνουν την απόδειξη που παραλαμβάνουν και ταυτοποιούν αν τα στοιχεία της επιχείρησης και τα ποσά που αναγράφονται συμφωνούν με αυτά που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA, όπως και εάν η ταμειακή είναι δηλωμένη στην Αρχή.
  • Εάν διαπιστωθεί ότι η απόδειξη είναι «μαϊμού», τότε ο φορολογούμενος θα μπορεί να καταγγείλει επώνυμα ή ανώνυμα την επιχείρηση.
  • Ενώ μπορούν να παίρνουν και «μπόνους» για τις καταγγελίες τους. 

Σημειώνεται δε πως μέσω της εφαρμογής αυτής, οι ελεγκτικές αρχές έχουν εντοπίσει κρούσματα  απόκρυψης τζίρου επαγγελματιών και ελεύθερων επαγγελματιών και έχουν επιβάλει πρόστιμα και λουκέτα  για έκδοση αποδείξεων από «πειραγμένους» μηχανισμούς.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.