Quantcast
«Φοροκαταιγίδα» από αρχές Οκτωβρίου - enikonomia.gr
share

«Φοροκαταιγίδα» από αρχές Οκτωβρίου

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Τα φορολογικό τσουνάμι του Οκτωβρίου θα κρίνει κατ’ αρχήν την συνοχή και σε μεγάλο βαθμό και τον βίο της Κυβέρνησης που που προέκυψε από τις εκλογές η οποία θα πρέπει να χειριστεί παλιά και νέα μέτρα που θα έρχονται από αύριο κατά κύματα.

Στα « δεδομένα» της επόμενης μέρας θα είναι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν ακριβώς τα ίδια χρήματα με πέρσι αλλά σε λιγότερες δόσεις δηλαδή σε 5 αντί για έξι που ήταν το 2014 συμπληρώνοντας ένα πόσό 2,65 δις ευρώ.

Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, τον Οκτώβριο που θα πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα πληρώνουν παράλληλα την τρίτη δόση από το φόρο εισοδήματος και πολύ πιθανό μια δόση από την ρύθμιση των 100 δόσεων.

Το επόμενο μήνα το φορολογικό ημερολόγιο για περίπου 500.000 «έχοντες» κερδοφόρες επιχειρήσεις και αγρότες έχει συμπληρωματικά εκκαθαριστικά λόγω της αύξηση τους φόρου πολυτελείας και τις προκαταβολής φόρους από το 27,5% στο 55% για τους αγρότες και από το 80% στο 100% για τις επιχειρήσεις.

Τον Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πάρουν το τελευταίο ραβασάκι της χρονιάς που θα αφορά τα τέλη κυκλοφορίες που θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι και τοις 31/12/1015.

Στην συνέχεια θα πρέπει να προετοιμαστούν τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο ΙΙΙ. Ειδικά για τα φορολογικά μέτρα αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα μικτό κλιμάκιο από την ΕΕ και το ΔΝΤ που θα αποτελέσει τεχνική βοήθεια για το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ως γνωστό θα περιλαμβάνει επτά μέτρα που θα αλλάξουν για πολλοστή φορά το φορολογικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα:

1. Την αλλαγή την κλίματα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες με την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους αλληλεγγύης πράγμα που θα φέρει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και για τα μεσαία εισοδήματα το 2016. Παράλληλα θα θεσμοθετηθεί η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

2. Την κατάργηση του ακατάσχετου πάνω από το 25% για μισθούς και συντάξεις πάνω μέχρι 1.500 ευρώ για χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

3. Την σταδιακή αλλαγή του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες μαζί με τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του αγρότη.

4. Την σταδιακή σύνδεση τους αφορολόγητου με δαπάνες οι οποίες θα γίνονται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και ηλεκτρονικής τραπεζικής.

5. Την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για το εισόδημα από ενοίκια. Οι συντελεστές θα αυξηθούν από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

6. Την εφαρμογή περιουσιακών κριτηρίων για την ρύθμιση των 100 δόσεων. Αυτό σημαίνει για άλλους την μείωση του αριθμού των δόσεων την αύξηση του επιτοκίου από το 4 στο 5% για κάποιους άλλους την πλήρη έξωση από την ρύθμιση. Η σχετική υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων οι οφειλέτες θα αποβληθούν από τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή θα μειωθεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει αναμένεται να υπογραφεί εντός του Οκτωβρίου.

7. Την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με στόχο να εισπραχθούν άμεσα έσοδα. Σε συνδυασμό και με το έλεγχο της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος 10ετίας και την λειτουργίας του περουσιολογίου θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο σχετικά με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων.

 

«Αγκάθια» η εκπαίδευση και οι αγρότες

Τα δύο κόμματα που φιλοδοξούν να αποτελέσουν τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης έχουν υποσχεθεί ισοδύναμα για το συντελεστή ΦΠΑ 23% που επιβλήθηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε τον φόρο μιλούν για την κατάργηση μέσω ισοδυνάμων. Μένει να αποδειχθεί και στην πράξη ότι το εννοούν.

Το θέμα των αγροτών είναι εξίσου καυτό . Και τα δύο κόμματα μιλούν για μέτρα που θα απαλύνουν την επιβάρυνση που θα προκύψει από την κατάργηση της ατέλειας στον ΕΦΚ του πετρελαίου της αύξησης του συντελεστή φορολογίας και της επιβολής ΦΠΑ 23% σ τα αναλώσιμα (λιπάσματα σπόροι ζωοτροφές).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.