Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Η νέα "ακτινογραφία"- Ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο και ποιοι θα έχουν επιστροφές - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Η νέα “ακτινογραφία”- Ποιοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο και ποιοι θα έχουν επιστροφές

δημοσιεύτηκε:

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις του φορολογικού έτους 2022. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Αρχής,  ο λογαριασμός των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα είναι αυξημένος κατά 400 εκατομμύρια ευρώ σχέση με το 2022 και 2,4 εκατομμύρια πολίτες θα πρέπει να καταβάλλουν  μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024  φόρο εισοδήματος ύψους 3,6 δισ.ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ που πλήρωσαν το περασμένο έτος. Επίσης τα ίδια στοιχεία έδειξαν πως 6 στους 10 δεν πληρώνουν  φόρο εισοδήματος  ή έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος ενώ 4 στους 10 φορολογούμενους  καταβάλλουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2022.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΑΑΔΕ  έδειξαν πως:

  • Δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο το  47,77% των φορολογουμένων .  Δηλαδή από τις  6.422.573 φορολογικές δηλώσεις οι 3.068.063 είναι μηδενικές.
  • Στα 410 ευρώ ανέρχεται κατά μέσο το ποσό επιστροφής  φόρου για το 16,05% των φορολογικών δηλώσεων. Επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.030.822 φορολογούμενοι από τους οποίους  οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και μάλιστα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
  • Επιπλέον φόρο για εισοδήματα του φορολογικού έτους καλείται να πληρώσει το 36,17% των φορολογουμένων .Δηλαδή, για 2.323.044  φορολογικές δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,58 δισ. ευρώ.  Επίσης επισημαίνεται πως στα 1.573 ευρώ ανέρχεται ο μέσος φόρος για τις φορολογικές  δηλώσεις αυτές.

Για τις επιστροφές φόρου

Υπενθυμίζεται δε πως  επιστροφή φόρου παίρνουν οι δικαιούχοι μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης. Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση. Ενώ οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.