Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η προθεσμία για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος

δημοσιεύτηκε:

Στο «τραπέζι» φαίνεται πως βρίσκεται το σενάριο της παράτασης της προθεσμίας για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022. Για το θέμα φαίνεται πως υπάρχει εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων, που προβλέπει και την μετάθεση της δυνατότητας εφάπαξ πληρωμής με έκπτωση 3%, επίσης για το τέλος του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, υπηρεσιακοί παράγοντες φαίνεται πως εισηγούνται η δόση του φόρου εισοδήματος μηνός Ιουλίου να καταβληθεί μαζί με την δεύτερη δόση στο τέλος Αυγούστου, και να δοθεί και η δυνατότητα εξόφλησής του φόρου εφάπαξ με έκπτωση 3%, την ίδια ημερομηνία. Η συγκεκριμένη εισήγηση θα εξεταστεί από το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης.

Στο θέμα του φόρου εισοδήματος αναφέρθηκε σήμερα ο φοροτεχνικός  Γιάννης Χατζησαλάτας μιλώντας στο Open.  «Είναι χρηστικό να δοθεί μια παράταση της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Δηλαδή να πληρωθεί η δόση του Ιουλίου μαζί με την επόμενη δόση στο τέλος Αυγούστου. Είναι κάτι σύνηθες. Γίνεται πάρα πολλές φορές, όταν έχουμε παρατάσεις» σημείωσε.

Φόρος εισοδήματος: Τι ισχύει μέχρι στιγμής για την εξόφλησή του

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το υφιστάμενο προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, η εξόφληση του φόρου εισοδήματος μπορεί να γίνει ως εξής:

  • Πρώτο τρόπος: Εφάπαξ πληρωμή με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2023.
  • Δεύτερος τρόπος : Η εξόφληση σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Τρίτος τρόπος: Η εξόφληση του φόρου σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση. Οι δόσεις της ρύθμισης αυτής είναι έντοκες και η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ. Το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 4,37%, αν η αποπληρωμή καθοριστεί έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και με ετήσιο ποσοστό τόκων 5,87% εφόσον καθοριστεί αριθμός μηνιαίων δόσεων από 13 έως 24.
  • Τέταρτος τρόπος: Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με αυτόν τρόπο θα κερδίσουν και έκπτωση 3%.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.