Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία - Ποιες άλλες εκκρεμότητες πρέπει να τακτοποιηθούν - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία – Ποιες άλλες εκκρεμότητες πρέπει να τακτοποιηθούν

δημοσιεύτηκε:

Έως σήμερα στις 3 μ.μ. θα πρέπει οι υπόχρεοι να υποβάλουν στο taxisnet τη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2022 και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα που φτάνουν ακόμη και τα 500 ευρώ καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν αναμένεται να παρατείνει την προθεσμία.  Όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία,  οι πολίτες που  θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Επιβάλλεται πρόστιμο από 100 έως και 500 ευρώ  εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ. Αναλυτικά τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

  • 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
  • 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
  • 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Ωστόσο δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ.

2.Εάν από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

  • 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
  • 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
  • 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Σημειώνεται δε πως τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ  έδειξαν πως μέχρι στιγμής το  86,61% των πολιτών έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση. Δηλαδή έχουν υποβληθεί 6,3 εκατ.  φορολογικές δηλώσεις  από τα 6,5 εκατ. που πρέπει να υποβληθούν.  Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σχεδόν  300.000 φορολογούμενοι δεν έχει υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022 .

Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Μεταξύ άλλων μέχρι σήμερα θα πρέπει να κλείσουν μια σειρά από φορολογικές εκκρεμότητες με την Εφορία πολλοί πολίτες.

. Αναλυτικά:

1.Διπλή δόση Φόρου εισοδήματος ( Ιουλίου -Αυγούστου) 

Μέχρι σήμερα θα πρέπει να εξοφλήσουν τις δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος από τις 8 οι πολίτες  που έχουν  χρεωστικό εκκαθαριστικό και δεν υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται πως οι παραπάνω δεν θα έχουν  έκπτωση του 3% για την εφάπαξ εξόφληση. Ενώ όσοι υπέβαλαν την φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει  να πληρώσουν τη δεύτερη δόση.

2.Τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ

Μέχρι σήμερα θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ από τις 10 δόσεις. Επίσης επισημαίνεται πως ακόμη και εάν αποπληρωθεί ο φόρος εφάπαξ δεν θα έχουν  επιπλέον έκπτωση 3%.

3. Δόσεις από ρυθμίσεις σε Δ.Ο.Υ. και ασφαλιστικά ταμεία

Η πληρωμή τους πρέπει να γίνει μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.