Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τα 8 "μυστικά" για να... σβήσετε τα τεκμήρια διαβίωσης - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τα 8 “μυστικά” για να… σβήσετε τα τεκμήρια διαβίωσης

δημοσιεύτηκε:

Με 8 κινήσεις μπορούν οι πολίτες να παρακάμψουν τα τεκμήρια διαβίωσης στις φορολογικές δηλώσεις του 2023 και να φορολογηθούν για το πραγματικό τους εισόδημα.

Αναλυτικά:

Τα έσοδα

Τα έσοδα που είχε το 2022 ο φορολογούμενος από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του θεωρούνται τα ποσά που εισπράχθηκαν από την πώληση των αυτοκινήτων, των ακινήτων, των κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας κ.λπ.  Σημειώνεται δε πως από το τίμημα πώλησης που εισπράχθηκε εντός του 2022 αφαιρείται το κόστος απόκτησης.

Τα χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα

Τα  χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα και αποκτήθηκαν το 2022 από τον φορολογούμενο είναι το εφάπαξ του συνταξιούχου, η αποζημίωση από ασφαλιστική του εταιρεία κ.λπ.

Τα πραγματικά εισοδήματα

Τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησε το 2022 ο φορολογούμενος θεωρούνται μεταξύ άλλων τα επιδόματα ανεργίας, η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία αλλά και  οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες κ.λπ.

Εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών

Την πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων μπορεί να καλύψει ο φορολογούμενος με την μέθοδο της «ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών». Αυτό γίνεται εάν ο υπόχρεος επικαλεστεί εισοδήματα  που είχαν δηλωθεί και πριν από 10χρρόνια, 20 χρόνια ή και περισσότερα χρόνια.

Χρηματικά ποσά που εισάγονται στην Ελλάδα

Χρηματικά ποσά που εισήγαγε το 2022 ο φορολογούμενος στην Ελλάδα είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα με την προϋπόθεση ότι η απόκτησή τους δικαιολογείται στο εξωτερικό.

Τα δάνεια

Τα δάνεια που έλαβε το 2022 ο φορολογούμενος  από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Η σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και έχει βέβαιη ημερομηνία για τη συνομολόγηση του δανείου. Από την ημερομηνία πρέπει να προκύπτει ότι το δάνειο ελήφθη εντός του 2022 και πριν από την πραγματοποίηση της δαπάνης αγοράς περιουσιακού στοιχείου που πρόκειται να δικαιολογηθεί.

Τα ποσά

Τα χρηματικά ποσά που έλαβε ο φορολογούμενος το 2022  είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές. Για να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι εισέπραξε το 2022 τέτοια ποσά, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του (ώστε εάν χρειαστεί να μπορεί να προσκομίσει στις φορολογικές αρχές) σχετικό πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή έγινε πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Tα κέρδη 

Κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Τα ποσά των κερδών από τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον αφαιρεθεί η δαπάνη του φορολογουμένου για την αγορά του κουπονιού ή του δελτίου ή του λαχείου που κέρδισε. Για να αποδειχθεί η είσπραξη κέρδους από τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ ή λαχείο, θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει στη διάθεσή του τη σχετική βεβαίωση από τον OΠAΠ ή από την εταιρεία που διενεργεί τις κληρώσεις των Λαχείων.

Οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος

Η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2023 για τη χρήση του 2022 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Μαρτίου και θα κλείσει στις 30 Ιουνίου. Ενώ όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος επισημαίνεται πως και φέτος θα έχουν την δυνατότητα οι πολίτες να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις εάν δεν τον πληρώσουν εφάπαξ. Επίσης επισημαίνεται πως η πρώτη ισόποση μηνιαία δόση του φόρου  θα πρέπει να εξοφληθεί  έως τις 31 Ιουλίου από τις 8 δόσεις και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024.  Πάντως οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί έως και τις 31  Ιουλίου, τότε θα  λάβουν  έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Φορολογικό διαζύγιο 

Υπενθυμίζεται πως έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2023 μπορούν τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια να υποβάλουν αίτηση  για την χορήγηση «φορολογικού διαζυγίου».  Σημειώνεται πως και εκείνοι που υπέβαλαν χωριστή φορολογική δήλωση το 2022 θα πρέπει να δηλώσουν και φέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση. Εάν όμως  κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα έως το τέλος Φεβρουαρίου τότε θα πρέπει να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.