Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τα νέα μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για τους κωδικούς που κρύβουν εκπτώσεις φόρου - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τα νέα μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για τους κωδικούς που κρύβουν εκπτώσεις φόρου

δημοσιεύτηκε:

Προς τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να κάνει πρεμιέρα η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σημειώνεται πως τις επόμενες ημέρες αναμένονται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου εντύπου της φορολογικής δήλωσης,οι κωδικοί της οποίας κρύβουν εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές.

Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε

Οι πολίτες θα πρέπει να εστιάσουν στα παρακάτω 9 σημεία κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης  για να εξασφαλίσουν εκπτώσεις φόρου. Αναλυτικά:

1.Τους κωδικούς 013-014 θα πρέπει να συμπληρώσουν στη φορολογική τους δήλωση οι πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω προκειμένου να έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.

2.Τον κωδικό 327-328 του Ε1 θα πρέπει να συμπληρώσουν οι πολίτες που υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

3.Τον κωδικό 023-024 θα πρέπει να συμπληρώσουν στη φορολογική τους δήλωση οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων προκειμένου να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αυτό δεν ισχύει για τους τουριστικούς τόπους.

4. Τον κωδικό 017-018 θα πρέπει να συμπληρώσουν στη  φορολογική τους δήλωση οι νέοι επιτηδευματίες προκειμένου να κερδίσουν «κούρεμα» 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δηλαδή ο συντελεστής από το 9% μειώνεται στο 4,5% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2022 μέχρι 10.000 ευρώ

5.  Το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία μειώνουν οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης που κατέβαλαν το 2022  ασφαλιστικές εισφορές για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) . Για να διασφαλίσει τη μείωση αυτή, κάθε μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον αντίστοιχο κωδικό.

6. Απαλλάσσονται αυτόματα από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι πολίτες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31-12-1960 με την προϋπόθεση όμως να το αναφέρουν στην φορολογική τους δήλωση.

7.Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης τα ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα ενώ συγχρόνως καλύπτουν και την προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έσοδα από πωλήσεις ακινήτων (αφαιρουμένων των δαπανών κτήσης των ακινήτων), έσοδα από πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, οι προνοιακές παροχές που χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρίες, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν το 2022.

8. Έκπτωση φόρου θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι  που αμείβονται με «μπλοκάκι» εάν το αναφέρουν στη φορολογική δήλωση τους. Αναλυτικά:  Έκπτωση φόρου μπορεί να φθάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.

9. Έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις. Στο νέο έντυπο Ε1 θα προστεθεί ένας νέος κωδικός στον οποίο θα αναγραφούν οι δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, με αποδέκτες συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών. Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει.

Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ για δαπάνες προς επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Θα υπάρχει και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και την αποφυγή πληρωμής επιπλέον φόρου 22%.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.