Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2023:Τι εξετάζεται για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2023:Τι εξετάζεται για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως θα βρεθεί η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 καθώς οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται με χαμηλούς ρυθμούς.

Αυτό δηλαδή που θα κληθεί να αποφασίσει ο νέος υπουργός  Οικονομικών είναι εάν θα δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να καταβάλουν τη διπλή δόση φόρου εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου χωρίς προσαυξήσεις με παράλληλη παράταση της προθεσμίας εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση 3%, όπως ίσχυε και πέρυσι.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 31 Ιουλίου στις 3μμ και οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι εκείνη την ημερομηνία τον φόρο εισοδήματος είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% είτε σε δόσεις. Δηλαδή να εξοφλήσουν την πρώτη δόση από τις 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις στις 31 Ιουλίου και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους είτε σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση ή σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Σημειώνεται δε πως οι φορολογούμενοι που θα  εξοφλήσουν το φόρο με “πλαστικό χρήμα ” θα έχουν έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

Φορολογικές δηλώσεις: Σε ποιες περιπτώσεις γίνονται χειρόγραφα

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις των πολιτών χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.  Αυτό αφορά τις δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων που πρέπει να υποβληθούν στο Ε3 και να γίνουν σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του myAADE αλλιώς η φορολογική δήλωση  μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

Στην περίπτωση αυτή, η εξουσιοδότηση προς τον φοροτεχνικό – λογιστή – λογιστικό γραφείο αφορά στη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 και  γίνεται  μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE στην εφαρμογή διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων του λογαριασμού του φορολογούμενου.

Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Επίσης δεν έχει καμία σημασία για την Εφορία, εάν το πρόσωπο αυτό είναι εξαρτώμενο ή όχι μέλος και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης με «επιφύλαξη» από όσους διαφωνούν με τα προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ στοιχεία για το ύψος του εισοδήματος.

Μάλιστα οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της myAADE, και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στη Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Δ.Ο.Υ. προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης.  Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται, χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.