Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Έρχεται παράταση στην υποβολή τους-Τι ισχύει για τον φόρο εισοδήματος - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Έρχεται παράταση στην υποβολή τους-Τι ισχύει για τον φόρο εισοδήματος

δημοσιεύτηκε:

Εξελίξεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2023. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, θα υπάρξει παράταση στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. « Φέτος δεδομένου ότι, πέρσι ξεκινήσαμε 31 Μαρτίου, ας το πούμε χοντρικά 1η Απριλίου και δεν ξεκινήσαμε την ίδια ημερομηνία φέτος, για τις όποιες μέρες έχουμε πάει μέσα στον Απρίλιο θα δώσουμε προκαταβολικά την προθεσμία πέραν της 30ης Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο να μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις, άρα τις μέρες τις οποίες πήραμε στον Απρίλιο θα τις δώσουμε στον Ιούλιο»,  σημείωσε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε πως λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα του taxisnet  για τα φυσικά πρόσωπα, θ’ ακολουθήσουν και τα νομικά πρόσωπα.

Ο νέος σχεδιασμός

Μάλιστα η πλατφόρμα του taxisnet αναμένεται να ανοίξει έως τις 30 Απριλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με το νεότερο σχεδιασμό της  ΑΑΔΕ. Και αυτό ενδεχομένως να γίνει και αύριο Πέμπτη 18 Απριλίου. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως θα επηρεάσει  και την  εξόφληση του φόρου εισοδήματος. Δηλαδή θα πάει αργότερα η  καταβολή του φόρου εισοδήματος αλλά δεν θα αλλάξει η πεπατημένη πληρωμή των δύο πρώτων δόσεων  του φόρου στο τέλος Αυγούστου και δεν θα υπάρξουν προσαυξήσεις

Υπενθυμίζεται δε πως  δίνεται έκπτωση 3% στους πολίτες που θα πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου  σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή. Η  καταβολή του φόρου εισοδήματος  γίνεται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

«Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%» σημειώνεται στη σχετική διάταξη.

Ενώ όσον αφορά στις δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων επισημαίνονται τα εξής «η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.