Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Νέες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών για την πλατφόρμα - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Νέες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών για την πλατφόρμα

δημοσιεύτηκε:

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων  του φορολογικού έτους 2023.

«Είναι θέμα χρόνου να ανοίξει η πλατφόρμα και να υποβάλλονται κανονικά οι φορολογικές δηλώσεις  » είπε ο  εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Επίσης ο κ. Τσάπαλος εξήγησε και τον λόγο για τον  οποίο καθυστερεί να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών  φορολογικών δηλώσεων. «Έπρεπε να ψηφιστεί ο νόμος – όπου από φέτος -επιτρέπει σε πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας ( συνταξιούχους και μισθωτούς)  να δουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές δηλώσεις και απλά να πατήσουν ένα κουμπί . Θα βγει το χρονοδιάγραμμα. Δεν θα είναι η 30η Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία  αλλά θα είναι κάτι τις περισσότερο. Θα έρθει η ώρα που θα το ανακοινώσουμε » τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα των φορολογικών δηλώσεων μίλησε χθες στη  Βουλή και ο υφυπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Χάρης Θεοχάρης.  « Ενδεχομένως τη Δευτέρα να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις φορολογικές δηλώσεις για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία την οποία πρέπει να την πάρουν όλοι σοβαρά» τόνισε ο κ.  Θεοχάρης.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις τα εξής:

-Φόρος εισοδήματος

Οι πολίτες μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο εισοδήματος είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% είτε σε 8 δόσεις με την 1η δόση να πρέπει να καταβληθεί  μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία  μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 Σημειώνεται δε πως ενδέχεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία της 30ης Ιουνίου (πιθανότατα κατά 1 μήνα) για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Εάν γίνει αυτό, τότε  η προθεσμία για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος θα μετατεθεί  για το τέλος Αυγούστου, ενώ όσοι τον καταβάλλουν σε  δόσεις θα πρέπει να εξοφλήσουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις.

-Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ  θα είναι φέτος  οι φορολογικές δηλώσεις των πολιτών που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.  Η  ΑΑΔΕ θα συμπληρώσει και θα υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση εντός της προθεσμίας.  Οι φορολογούμενοι αυτοί θα ειδοποιηθούν  με email από την ΑΑΔΕ για την αυτόματη συμπλήρωση και οριστικοποίηση της δήλωσή τους.   Αναλυτικά οι κωδικοί που θα προσυμπληρωθούν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι:

  • Εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις: Ο πίνακας 4Α του εντύπου θα είναι συμπληρωμένος με το καθαρό ποσό των φορολογητέων αποδοχών του προηγούμενου έτους
  • Φόροι που παρακρατήθηκαν: Επίσης, στον πίνακα 4Α θα έχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί με τα ποσά των φόρων εισοδήματος που παρακρατήθηκαν από τις φορολογητέες αποδοχές του προηγούμενου έτους.
  • Τόκοι καταθέσεων: Ο πίνακας 4Δ1 θα είναι προσυμπληρωμένος με τους τόκους των καταθέσεων που πιστώθηκαν το προηγούμενο έτος από τις τράπεζες. Δηλαδή δεν χρειάζεται να τις ανασύρει από το αναδυόμενο παράθυρο και να τις προσθέσει στους κωδικούς ο υπόχρεος.
  • Φόροι από τόκους: Θα προσυμπληρωθούν οι φόροι που παρακρατήθηκαν από τους τόκους καταθέσεων (στον ίδιο πίνακα).
  • Ακίνητα: Στον πίνακα 5 που προσυμπληρώνονται τα στοιχεία για τις κατοικίες στις οποίες διέμειναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους οι φορολογούμενοι, ώστε να προσδιοριστεί η ετήσια αντικειμενική δαπάνη (τεκμήρια διαβίωσης), θα είναι όλα προσυμπληρωμένα (κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογούμενου και της συζύγου του).
  • Οχήματα και περιουσιακά στοιχεία: Στον πίνακα 5 θα είναι προσυμπληρωμένα όλα τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, που είχαν οι φορολογούμενοι κατά το 2023, προκειμένου να συνυπολογιστούν στα τεκμήρια διαβίωσης.
  • Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων: Θα προσυμπληρωθούν και τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2023 για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
  • Αποπληρωμή δανείων: Στον πίνακα 5.2 όπου αναγράφονται τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2023 για την αποπληρωμή δόσεων στεγαστικών, προσωπικών ή καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.
  • Καταναλωτικές δαπάνες: Στον πίνακα 7 και στους κωδικούς 049-050 θα είναι προσυμπληρωμένο, για κάθε υπόχρεο, το άθροισμα από τα ποσά που κατέβαλε το 2023 για την εξόφληση, μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών διάφορων συναλλαγών.
  • Τεκμήρια: Ο πίνακας 6 στον οποίο συμπληρώνονται τα ποσά που καλύπτουν τεκμήρια θα είναι προσυμπληρωμένος. Συγκεκριμένα, θα συμπληρωθούν οι κωδικοί που αφορούν τα ποσά των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που ελήφθησαν το 2023, καθώς και τα ποσά εισοδημάτων που είτε φορολογούνται αυτοτελώς είτε απαλλάσσονται του φόρου, όπως επιδόματα τέκνων, μισθοί – συντάξεις αναπήρων, τόκοι ομολόγων ή εντόκων γραμματίων κ.λπ.
  • Δηλώσεις  ελεύθερων επαγγελματιών: Από φέτος περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν προσυμπληρώμενο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης με το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν να υπολογίζεται με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης, για πρώτη φορά χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα απαλλαγούν από την πληρωμή του.

 

-Χωριστές φορολογικές δηλώσεις/ φορολογικό διαζύγιο

Εάν το ζευγάρι υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση,  τότε η βεβαίωση του φόρου  θα είναι χωριστή για τον καθένα.  Δηλαδή θα εκδοθούν  δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου. Το μέτρο  θα εφαρμοστεί  δοκιμαστικά  φέτος ωστόσο από το 2025 οι δηλώσεις θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.