Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν φέτος - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν φέτος

δημοσιεύτηκε:

Από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στο taxisnet αναμένεται να απαλλαγούν φέτος ορισμένοι πολίτες. Αναλυτικά αυτό αφορά:

1.Το εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο που δεν έχει πραγματικό αλλά ούτε και τεκμαρτό εισόδημα

Εάν τέκνο  αυτό υποβάλλει τη φορολογική δήλωση με εισόδημα το οποίο είναι είτε μηδενικό πραγματικό είτε τεκμαρτό, τότε σε αυτό δεν υπολογίζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη των 3.000 ευρώ. Και αυτό ισχύει μόνο εάν δηλώνεται το πραγματικό εισόδημα ή το τεκμαρτό. Επίσης επισημαίνεται πως εάν το εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο υποβάλει φορολογική δήλωση στην οποία προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα, τότε δεν θα το χρεωθεί σαν τεκμήριο διότι αυτό είναι μαχητό, δηλαδή μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό μπορεί να γίνει, όταν αποδειχθεί ότι το τέκνο αυτό:

  • διαμένει στην ίδια οικία με συγγενείς πρώτου βαθμού που συμβάλλουν στις δαπάνες διαβίωσής του/
  •  υπηρετεί τις στρατιωτική θητεία του/
  •  είναι άνεργος και δικαιούται βοήθημα ανεργίας.

2. Τους πολίτες που είναι άνω των 18, δεν ζουν με τους γονείς τους  και σπουδάζουν σε διαφορετικό τόπο από αυτόν που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειάς τους.

Ωστόσο θα πρέπει να υποβάλλουν κανονικά τη δική τους φορολογική δήλωση στο taxisnet οι παραπάνω  εάν εργάζονται και έχουν δικό τους μισθό. Αν όμως δεν έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα που τους καθιστά υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, τότε η κατοικία στην οποία διαμένουν εκεί που σπουδάζουν, δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τους γονείς, που είναι υπόχρεοι να περιλάβει τα εισοδήματα του εξαρτώμενου μέλους τους στις δικές τους δηλώσεις.

Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση

Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα εισοδήματα τους  στην Εφορία. Συνεπώς κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα και έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του θα πρέπει να υποβάλλει τη φορολογική του  δήλωση.

 

Το έντυπο Ε1

Το βασικό Έντυπο Ε1 θα είναι φέτος έτοιμο προς υποβολή για σχεδόν 1 εκατομμύριο φορολογούμενους (μισθωτούς και συνταξιούχους). Δηλαδή οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση θα βρουν από φέτος  προσυμπληρωμένη τη φορολογική τους δήλωση. Σημειώνεται δε πως η πλατφόρμα  για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου και αυτό αλλάζει φέτος  είναι πως θα υπάρξουν περισσότεροι κωδικοί  προσυμπληρωμένοι για τους πολίτες.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.