Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι δείχνει η "ακτινογραφία" για τα πρώτα εκκαθαριστικά-Πότε θα γίνει ο πρώτος συμψηφισμός επιστροφών φόρου με οφειλές - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι δείχνει η “ακτινογραφία” για τα πρώτα εκκαθαριστικά-Πότε θα γίνει ο πρώτος συμψηφισμός επιστροφών φόρου με οφειλές

δημοσιεύτηκε:

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία  της ΑΑΔΕ για τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα  του 2024 των φορολογουμένων. Όπως έδειξαν τα στοιχεία: Από την εκκαθάριση των 52.061 φορολογικών δηλώσεων που έχει ήδη υποβληθεί:

  • Το 22,13% του συνόλου των εκκαθαριστικών φορολογικών δηλώσεων είναι χρεωστικό, το ποσό του φόρου διαμορφώνεται στα 9,512 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ και ο κατά κεφαλήν φόρος  ανέρχεται στα 825,64 ευρώ. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 11.521 φορολογικές δηλώσεις.
  • Επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 5,033 εκατ. ευρώ θα έχει το 25,41% των  φορολογικών δηλώσεων των πολιτών .Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 13.228 εκκαθαριστικά σημειώματα  και αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο κάθε φορολογούμενους από αυτούς θα πάρει κατά μέσον όρο  επιστροφή φόρου ύψους  380,5 ευρώ.
  • Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης για το 52,47% των φορολογικών δηλώσεων είναι μηδενικό.  Δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση οι πολίτες δεν έχουν ούτε επιστροφή φόρου αλλά ούτε και  θα πληρώσουν φόρο.

Πότε θα γίνει ο συμψηφισμός επιστροφών φόρου με οφειλές

Στις 12 Μαΐου 2024 θα γίνει ο πρώτος συμψηφισμός επιστροφών φόρου με οφειλές.  Υπενθυμίζεται δε πως σύμφωνα με την νέα νομοθεσία της ΑΑΔΕ, για τις φορολογικές δηλώσεις ισχύουν τα εξής φέτος:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε πολίτες που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε πολίτες που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Υποχρεωτική δήλωση ΙΒΑΝ

Για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων καθιερώνεται η υποχρεωτική δήλωση του ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού για κατοίκους Ελλάδος.  Αναλυτικά:

  • Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
  • Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.