Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει το Taxisnet τις επόμενες ώρες - Τι είπε ο Σταϊκούρας - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει το Taxisnet τις επόμενες ώρες – Τι είπε ο Σταϊκούρας

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανοίξει το σύστημα του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, “εκτός από την πολιτική απόφαση, εξαρτάται και από τα συστήματα της ΑΑΔΕ, αλλά όλα δείχνουν πως θα είναι έτοιμα όλα για να ανοίξει η πλατφόρμα”.
“Σε αντιδιαστολή με την περσινή χρονιά που τρέχαμε το καλοκαίρι να πούμε στους λογιστές να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις για την προκαταβολή φόρου, φέτος έχουν ήδη νομοθετηθεί η μείωση της προκαταβολής φόρου και η πρόβλεψη για τα τεκμήρια και θα είναι αυτοματοποιημένα στη συμπλήρωση της δήλωσης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας ενώ σημείωσε σε ό,τι αφορά τις απαλλαγές για κρατικές αποζημιώσεις λόγω του lockdown και τον συν-υπολογισμό τους στις δηλώσεις πως «όποιες διευκρινίσεις για τις φορολογικές δηλώσεις έχουν δοθεί ήδη από τις 20 Απριλίου».
Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι έχουν ήδη εκδοθεί οι εγκύκλιοι για τις φοροαπαλλαγές ιδιοκτητών ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια λόγω του lockdown και της πανδημίας και για ότι αφορά την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών (σημ: συλλογή αποδείξεων) από τους πολίτες.
«Σε δύο χρόνια και εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης, έχουμε μειώσει μόνιμα μεσοσταθμικά κατά 22% τον ΕΝΦΙΑ, μειώσαμε τον φόρο για τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης για το 2021 και το 2022 και μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες. Δεν είναι και λίγα μέσα σε δύο χρόνια. Όποιος χώρος δημιουργείται θα αξιοποιείται για την μείωση φόρων και εισφορών», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι
Mεταξύ άλλων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τις φορολογικές δηλώσεις τα εξής:
-Ο φόρος εισοδήματος
Ο φόρος εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 αναμένεται να καταβληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα θα δίνεται εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021. Η εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων αναμένεται να γίνεται μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.
-Ο ΕΝΦΙΑ
Ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να καταβληθεί σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.
-Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις
Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε πρόσφατα διευκρινίσεις για τις κατηγορίες των φορολογούμενων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων, αλλά και για όσους μειώνεται το “πέναλτι” αν δεν συγκεντρώσουν το προβλεπόμενο όριο ( 30% επί του εισοδήματός τους) . Με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους σε ό,τι αφορά το μέτρο των ηλεκτρονικών δαπανών καθώς η πανδημία και οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα μείωσαν τα εισοδήματα και έκαναν δυσκολότερη τη συγκέντρωσή των e- αποδείξεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.