Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Γιατί μπορεί να δοθεί παράταση για την υποβολή τους - Τι δείχνει η ακτινογραφία της ΑΑΔΕ - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Γιατί μπορεί να δοθεί παράταση για την υποβολή τους – Τι δείχνει η ακτινογραφία της ΑΑΔΕ

δημοσιεύτηκε:

Με αργούς ρυθμούς φαίνεται πως προχωρά μέχρι στιγμής η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών στο taxisnet, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις 31 Μαρτίου μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 405.205  φορολογικές δηλώσεις από 6,5 εκατ. δηλώσεις που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν το 2023. Επίσης τα ίδια στοιχεία έδειξαν τα εξής:

  • Το 54,98% των δηλώσεων που έχει υποβληθεί είναι μηδενικό, δηλαδή το ποσοστό αυτό  δεν πληρώνει επιπλέον φόρο.
  •  Ακολουθούν οι χρωστικές με ποσοστό 26,41%. Δηλαδή το ποσοστό αυτό των φορολογουμένων θα πρέπει να καταβάλει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2022. Για 107.014 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό  και το συνολικό ποσό του φόρου ανέρχεται σε 79,8 εκατ. ευρώ ενώ ο  μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές διαμορφώνεται στα 746 ευρώ.
  • Το 18,61% των φορολογουμένων έχει κατά μέσο όρο επιστροφή φόρου ύψους  416 ευρώ. Δηλαδή αυτό αφορά 75.408 φυσικά πρόσωπα . Επίσης επισημαίνεται πως  8 στους στους 10 φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν ήδη λάβει την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται. Δηλαδή η ΑΑΔΕ έχει πληρώσει 17,48 εκατ. ευρώ σε 63.948 φορολογούμενους.

Φόρος εισοδήματος: Οι τρόποι εξόφλησης

Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος μπορεί να  γίνει ως εξής :

  • Πρώτο τρόπος: Εφάπαξ πληρωμή με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2023.
  • Δεύτερος τρόπος : Η εξόφληση σε  8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Τρίτος τρόπος: Η  εξόφληση του φόρου σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση.  Οι δόσεις της ρύθμισης αυτής είναι έντοκες και η ελάχιστη δόση είναι 30 ευρώ. Το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 4,37%, αν η αποπληρωμή καθοριστεί έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και με ετήσιο ποσοστό τόκων 5,87% εφόσον καθοριστεί αριθμός μηνιαίων δόσεων από 13 έως 24.
  • Τέταρτος τρόπος: Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με αυτόν τρόπο  θα κερδίσουν και έκπτωση 3%.

Η παράταση

Από τον ρυθμό που κινείται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και το ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά εθνικών εκλογών προκύπτει πως το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να παρατείνει τη προθεσμία  μέχρι τα τέλη Ιουλίου από  30 Ιουνίου 2023 που είναι μέχρι τώρα. Αυτό μπορεί να γίνει καθώς είναι αδύνατο μέσα σε 60 ημέρες να υποβληθούν περισσότερες  από 6,1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.